Trei programe de peste 48 de milioane de lei, pentru servicii destinate victimelor violentei domestice se afla in consultare publica

Violenta_domestica.jpg

Romania are o toleranta ridicata in ceea ce priveste violenta domestica, iar Ministerul Muncii vrea sa aloce in urmatorii trei ani peste 48 de milioane de lei pentru trei programe de interes national (PIN) prin care ar urma sa fie infiintate diferite servicii de suport, precum centre de primire in regim de urgenta a victimelor violentei domestice, servicii de prevenire si combatere, dar si centre pentru agresori, in toate judetele tarii. In prezent, in pofida numarului mare de cazuri de violenta domestica, exista judete sau sectoare ale Capitalei in care nu exista niciun adapost pentru victime, iar sub 50 la suta din populatie are informatii cu privire la Legea pentru prevenirea si combaterea violentei in familie.

Proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea programelor de interes national in domeniul egalitatii de sanse intre femei si barbati si violentei in familie prevede alocarea a 48.200.000 lei in perioada 2017-2019, pentru infiintarea sau dezvoltarea unor servicii destinate protectiei victimelor violentei in familie, dar si pentru asigurarea capacitatii institutionale de implementare a proiectelor.

Primul PIN prevazut in proiectul de act normativ vizeaza infiintarea sau consolidarea centrelor de primire in regim de urgenta sau de recuperarea si a centrelor pentru prevenirea si combaterea violentei in familie si organizarea echipelor de interventie integrate.

Acest program ar urma sa se deruleze timp de 36 de luni, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2019, bugetul alocat fiind de 23.000.000 lei.

Practic, in perioada de implementare ar trebui sa se asigure functionarea a 42 de centre pentru prevenirea si combaterea violentei in familie (unele trebuind sa fie infiintate, altele consolidate) in cele 41 de judete si in Bucuresti, a 16 centre de primire in regim de urgenta sau de recuperare  adresate victimelor violentei, iar numarul beneficiarilor ar trebui sa creasca cu cel putin 7.000 de persoane.

Cel de-al doilea PIN vizeaza infiintarea si sustinerea serviciilor de asistenta pentru agresori in cazurile de violenta in familie, iar proiectul de act normative prevede alocarea unui buget de 16.800.000 lei pentru cei trei ani de implementare.

In total, ar trebui infiintate 42 de centre pentru agresori si pregatite toate echipele care ar urma sa acorde consiliere agresorilor.

Practic, in aceste centre se va lucre cu agresorii pentru prevenirea comportamentelor abuzive.

Cel de-al treilea PIN vizeaza cresterea participarii femeilor la procesul  decizional si promovarea in functii de conducere si de decizie, bugetul propus pentru a fi aprobat fiind de 8.400.000 lei.

Prin acest program se va urmari infiintarea si dezvoltarea a 42 de retele resursa care sa sustina si sa promoveze participarea echilibrata a femeilor şi a barbatilor la procesul decizional, precum si a 42 de planuri de actiune care sa includa masuri de suport pentru femei in scopul creşterii numarului acestora in functii de conducere şi de decizie.
De asemenea, cel putin 42 de persoane juridice (IMM-uri / companii) si cel putin 100 de institutii ale administratiei publice locale ar trebui sa beneficieze de asistenta de specialitate pentru elaborarea si implementarea unui plan de promovare a principiului egalitatii de sanse intre femei si barbati.

Fondurile necesare pentru finantarea programelor de interes national se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei  Sociale si Persoanelor Varstnice, in limita fondurilor bugetare aprobate Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati.

Initiatorii proiectului de act normativ arata in nota de fundamentare, ca in Romania inca exista o toleranta ridicata fata de violenta in familie si continua  vehicularea cliseelor referitoare la violenta, ceea ce genereaza, in multe cazuri, considerarea comportamentului violent ca un comportament normal.

“In consecinta,  comportamentul violent, deghizat in normalitate, se transmite de la o generatie la alta. Referitor la gravitatea fenomenului, potrivit datelor MMFPSPV, rezulta ca se contureaza o tendinta negativa, manifestata prin cresterea formelor de violenta familiala extreme”, se arata in nota de fundamentare care insoteste documentul.

Astfel, o analiza comparativa a situatiei deceselor rezultate din acte de violenta in familie, facuta pentru anii 2010, 2011 si 2012, releva un fapt ingrijorator care impune necesitatea unor masuri ferme. Din analiza mentionata rezulta ca in anul 2010 s-au inregistrat 175 de decese, in 2011, 138 de decese, iar in  2012,141, din cauza actelor de violenta in familie.

De asemenea, potrivit datelor MMFPSPV, rezulta ca in Romania in ultimii ani se manifesta o tendinta de cresterea numarului de cazuri de violenta in familie: de la 11.592 in anul 2010 la 14.376 in anul 2012.

Numarul deceselor inregistrate in anul 2014 ca urmare a actelor de violenta se ridica la 142 de persoane, iar in 2015 la nivel national existau numai 33 de servicii in regim de zi pentru victimele violentei in familie, 25 fiind centre de prevenire si combaterea violentei, iar opt sunt centre pentru servicii de informare si sensibilizare a populatiei.

In prezent, in pofida numarului mare de cazuri de violenta domestica, exista judete care nu niciun adapost pentru victime: Caras Severin, Calarasi, Constanta, Mehedinti, Olt, Satu Mare, Salaj, Tulcea, Timis, Vrancea, Sector 2, Sector 4, Sector 6, iar sub 50 la suta din populatie are informatii cu privire la Legea pentru prevenirea si combaterea violentei in familie.

Un alt aspect ingrijorator este faptul ca sunt constituite dosare penale in numai doi la suta din numarul de plangeri penale inregistrate impotriva agresorilor, iar durata medie, la nivel national, de judecare a unei cereri de emitere a unui ordin de protectie este de 33 de zile.

Documentul va fi in dezbatere publica pe site-ul MMFPSPV pana in 7 septembrie.

Sursa: news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top