Un nou program UE pentru cultura

film2.jpg

Ce film ati vazut ultima data: o productie Hollywood sau una europeana? Comisia Europeana doreste difuzarea mai multor filme europene in UE. Aceasta propunere face parte din viitorul program UE pentru cultura si media. Propunerea a fost salutata de deputatii europeni si experti, dar toti au fost de acord ca aceasta trebuie sa fie mai clara si mai specifica.

Noul program se numeste Europa Creativa. Ar putea contribui la crearea de locuri de munca si crestere economica (activitatile culturale reprezinta 4,5% din PIB-ul UE si 3,8% din forta de munca). Programul reuneste programe existente: Culture, MEDIA 2007 si MEDIA Mundus si ar sprijini sectorul cu 1,8 miliarde de euro.

Conform propunerii Comisiei Europene, 2.500 de cinematografe europene ar primi sprijin pentru a difuza cel putin 50% filme europene. Peste 5.500 de carti ar primi sprijin pentru a fi traduse si aproximativ 300.000 de artisti ar primi fonduri pentru a-si desfasura activitatea peste granite.

Raportoarea Silvia Costa (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Italia) a spus: “Este un semn bun ca educatia, cercetarea si cultura vor primi mai multi bani si ca Comisia Europeana vede valoarea industriilor culturale si creative. Dar textul este vag si reunirea programelor existente aduce mai multa confuzie decat rezultate pozitive. Ar trebui sa propunem programe separate pentru industriile culturale, industriile media si sectorul dintre cele doua“.

Avem o experienta larga si buna din programele anterioare. Dar avem nevoie de informatii specifice si detaliate despre bugetul programului“, a aratat presedinta comisiei pentru cultura de la Parlamentul European, Doris Pack (Germania), de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat).

Radu Mihaileanu, regizor franco-roman si presedinte onorific al juriului pentru Premiul LUX in 2012, a spus ca “trebuie sa crestem bugetul pentru cultura“. “Cultura ajuta la abordarea complexitatii lumii si este benefica si pentru viitoarele generatii. Nu trebuie sa uitam ca inca suntem un lider mondial in cultura“, a adaugat dumnealui.

Europa Creativa a fost propusa de Comisia Europeana in noiembrie 2011. Raportul parlamentar va fi prezentat in octombrie 2012.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.