Un proiect norvegian vede lumina soarelui

Un oras norvegian pe nume Rjukan, ce poate fi gasit pozitionat la poalele unui munte, care nu este expus deloc la lumina soarelui intre lunile septembrie si martie, urmeaza sa aibe parte de primele raze de soare prin instalarea unor oglinzi de dimensiuni gigantice, ce vor reflecta lumina de pe varful muntelui din apropiere.

Timp de ani buni, localnicii au recurs la telecabine pentru a se bucura de cateva raze de soare pe varful muntelui, dar in curand vor putea face acest lucru si din casele lor. In ultimele saptamani, trei oglinzi uriase au fost montate de elicoptere la 450 de metri deasupra orasului, de o parte si de alta a vailor.

Cunoscute ca heliostate, aceste oglinzi sunt concepute pentru a identifica miscarea sorelui si a reflecta lumina in jos, direct spre piata centrala a orasului Rjukan.

Ideea, desi pusa in practica abia acum, a fost sugerata pentru prima data acum 100 de ani de catre un muncitor de la o centrala hidroelectrica din apropiere. Fondatorul centralei, un apreciat inginer si industrialist norvegian, Sam Eyde, era ingrijorat ca angajatii sai nu primeau destula lumina de la soare in timpul lunilor de iarna.

Ideea cu oglinzile nu a putut fi materializata atunci pentru ca Eyde nu avea la dispozitie tehnologia necesara, alegand in schimb construirea unei telecabine.

In 2006, un proiect similar a fost concretizat cu succes in satul Viganella din nordul Italiei, a carui populatie suferea din aceeasi cauza.
Dupa cinci ani de dezbateri pe tema preluarii proiectului, consiliul municipal din Rjukan a luat decizia de a investi cei 5 milioane de kroni (aproximativ 626.000 de euro) necesari pentru construirea oglinzilor.

Oglinzile vor fi controlate de un computer pentru a urmari traiectoria soarelui, adaptandu-se astfel la cel mai bun unghi cu scopul de a asigura ca piata orasului primeste suficienta lumina, scrie Mediafax, conform Daily Mail.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.