Universitatea Babes-Bolyai acuza Comisia Europeana ca incurajeaza „migrarea creierelor“

cercetatori.jpg

Orizont 2020, cel mai amplu program de Cercetare si Inovare derulat vreodata de UE, stabileste salarii mai mici de circa 10 ori pentru cercetatorii din Romania comparativ cu cei din Vestul Europei, in ciuda faptului ca granturile sunt castigate prin competitii la nivel european. Universitatea Babes-Bolyai critica dur aceasta decizie, aratand ca astfel este accentuat fenomenul de migrare a creierelor.

Universitatea Babes-Bolyai a formulat o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei, Premierului Romaniei si europarlamentarilor romani din Parlamentul European, cu privire la finantarea si sustinerea activitatilor de cercetare. Cea mai mare universitate din Romania critica micsorarea drastica a veniturile din granturile europene pe care le castiga cercetatorii romani. Daca pana acum, un profesor roman, expert tip A in cadrul unui proiect european,  castiga circa 300 de lei/ora (venit brut), venitul acestuia se reduce la 31 de lei/ora. Practic, este suma pe care profesorul respectiv o castiga de la statul roman. Altfel spus, daca o ora de predat la catedra va fi platita la fel cu o ora de cercetare depusa la cel mai inalt nivel european. Reamintim ca este vorba despre granturi de excelenta pentru care universitatile din Romania concureaza cu institutiile de invatamant din alte state ale UE.    

Cheltuielile academice in cercetarea de varf  

“Politica declarata a Uniunii Europene este de a avea o dezvoltare echilibrata si echitabila a tarilor membre. Nucleul competitivitatii unei tari este reprezentat de cunoasterea generata in mediul academic, care ofera solutii inovatoare ce prezinta apoi un avantaj competitiv al tarii la nivel international, cu impact pozitiv asupra calitatii vietii si functionarii sociale a cetatenilor.

In trecut, competitiile academice organizate la nivelul Comisiei Europene (de ex. in Programul Cadru 7/FP7) au pornit de la principiul echitabil, dupa care cei care castiga intr-un program sa se bucure de aceleasi beneficii, indiferent de unde provin (ex. vestul sau estul Europei). Intr-adevar, aria internationala a cercetarii si educatiei este una globalizata, astfel incat cheltuielile academice in cercetarea de varf (de ex. preturile cartilor, taxele la conferinte si cursurile de formare etc.) sunt aceleasi”, se arata in scrisoarea UBB.   

Discriminarea expertilor romani   

In scrisoare se arata: “Contractul cadru folosit in programul Orizont 2020 a venit cu precizarea neechitabila ca salariile din granturile castigate prin competitie la nivel european sa se raporteze la functia de baza a cadrului didactic/de cercetare (interpretare coroborata si de raspunsul ANCSI nr. 3659/29.09.2016 la adresa transmisa de UBB in luna iulie 2016, prin care se solicita clarificarea articolelor Contractului cadru). In consecinta, veniturile din granturile europene se reduc drastic (de ex. pana la 31 RON/ora pentru un profesor din UBB si 15 RON/ora pentru un lector din UBB). Altfel spus, desi castigam aceeasi competitie, calitatea aurului din medaliile primite este diferita!”.   

Reprezentantii UBB subliniaza ca “nu vorbim aici de fondurile europene structurale si de coeziune, unde scopul nu este in primul rand sustinerea excelentei, ci a dezvoltarii, iar competitia se organizeaza in tara si, asadar, este normal sa se incadreze la referintele financiare locale. Vorbim despre competitii care isi propun sa sustina excelenta si competitivitatea, organizate prin unitati ale Comisiei Europene si al caror discurs public sugereaza ca toti castigatorii sunt tratati similar, ca europeni.”  

Accentuarea migratiei creierelor   

Schimbarea din programul Orizont 2020 are, conform UBB, trei consecinte nefaste, cu efect imediat asupra mediului academic romanesc:

(1) Cadrele didactice/cercetatorii cu granturi in derulare doresc sa le mute la universitati din vestul Europei;
(2) Cadrele didactice/cercetatorii care au castigat granturi europene nu doresc sa le contracteze si/sau cauta sa le mute in vestul Europei;
(3) Cadrele didactice/cercetatorii performanti din universitatile romanesti aplica in competitii europene prin universitati din vestul Europei. “Asistam asadar la un fenomen de brain drain („migrare a creierelor”), iar in aceste conditii nu mai poate sa fie vorba de reducerea inegalitatilor la nivel european, ci, dimpotriva, de accentuarea lor”, se arata in scrisoare.  

Raspunsul forurilor nationale si europene intarzie  

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin eforturi proprii, a reusit sa ocupe cele mai importante pozitii ale unei universitati romanesti in clasamentele internationale ale universitatilor in 2016. Aceasta, in conditiile in care bugetul UBB este de cel putin 10 ori mai mic decat cel al ultimei universitati din clasamentele de referinta (de ex. Academic Ranking of Word Universities). In conditiile impuse insa de finantarea proiectelor de cercetare prin programul Orizont 2020, asistam la pierderea si/sau demotivarea zonelor de competitivitate din UBB, astfel incat nu doar ca nu vom reusi sa recuperam diferentele fata de alte universitati majore ale lumii, dar nu vom reusi nici macar sa ne mai pastram statutul actual.

Cu referire la aceasta situatie, noi am informat forurile nationale si europene competente (care au fost sesizate inca din luna mai a anului curent), dar raspunsul intarzie si orice intarziere are consecinte catastrofale asupra mediului academic romanesc”, se mai arata in solicitare.   

Ce trebuie sa faca presedintele, premierul si parlamentarii  

UBB  solicita Presedintelui Romaniei, Premierului Romaniei si europarlamentarilor romani din Parlamentul European: (1) Obtinerea unei exceptii pentru Romania (alte tari din estul Europei au cerut acest lucru si l-au obtinut);
(2) Interpretarea constructiva a reglementarilor, in sensul ca finantarea se face conform cadrului/reglementarilor nationale, asa cum se intampla in Programul Cadrul 7. Interpretarea trebuie sa fie explicita si asumata de Comisia Europeana, pentru a evita situatia in care, mizand pe anumite neclaritati, am fi tentati sa oferim noi local aceasta interpretare, iar apoi sa ne gasim in fata unor anchete ale forurilor de specialitate europene;
(3) Modificarea cadrului existent, pentru un tratament mai echitabil al tarilor din estul Europei.”

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.