2,3 milioane de lei, sprijin pentru producatorii de legume si fructe

sectiunea-legume-bio.jpg

fructe_si_legumGuvernul Romaniei a adoptat un proiect de hotarare pentru aprobarea sprijinului financiar exceptional cu caracter temporar care se acorda producatorilor agricoli din sectorul fructe si legume.

„Valoarea maxima a sprijinului financiar exceptional cu caracter temporar necesar pentru plata masurii prevazute la art.1 alin. (1) este de 2.300.000 lei si se asigura ca sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricola – FEGA, prin bugetul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2016”, se arata in actul normativ.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va efectua platile pana la data de 30 septembrie, urmand ca beneficiarii eligibili sa fie atat organizatii de producatori din sectorul fructelor si legumelor recunoscute potrivit prevederilor art. 154 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului, precum si producatori de fructe si legume care nu sunt membri ai unei organizatii de producatori recunoscute.

Sprijinul financiar exceptional cu caracter temporar pentru sectorul fructe si legume, care se acorda producatorilor agricoli pentru masura retragerea de pe piata, in contextul embargoului rusesc privind produsele din UE. Este astfel, un instrument de protejare a pietei comunitare, a producatorilor, si in absenta careia, preturile s-ar fi prabusit enorm de mult.

Masura s-a desfasurat in perioada 8 august 2015 – 18 septembrie 2015.

Potrivit actelor normative adoptate anterior, sprijinul se acorda pentru urmatoarele culturi:
a) tomatele clasificate la codul NC 0702 00 00;
b) morcovii clasificati la codul NC ex 0706 10 00;
c) verzele clasificate la codus NC 0704 90 10;
d) ardeii dulci clasificati la codul NC 0709 60 10;
e) conopida si conopida broccoli clasificate la codul NC 07 04 10 00;
f) castravetii clasificati la codul NC ex 0707 00 05;
g) cornisonii clasificati la codul NC ex 0707 00 90;
h) ciupercile din genul Agaricus clasificate la codul NC 0709 51 00;
i) merele clasificate la codul NC ex 0707 0808 10;
j) perele clasificate la codul NC ex 0707 0808 30;
k) prunele clasificate la codul NC 0809 40 05;
l) fructe de tip baca clasificate la codurile NC 0810 20, 0810 30 si 0810 40;
m) strugurii de masa proaspeti clasificati la codul NC 0806 10 10;
n) piersicile si nectarinele incadrate la codul NC 0809 30.

Actul normativ adoptat de Guvern

Sursa: Guvenrul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *