Fondurile Prima Casa sunt suficiente doar pentru cateva mii de romani

prima-casa.jpg

Guvernul Romaniei a aprobat saptamana trecuta suplimentarea cu 500 milioane lei a plafonului de garantii pentru programul de creditare Prima Casa. Banii vor ajunge pentru circa 5.500 de romani, la valoarea medie a imprumuturilor acordate in ultimele luni.

Prin aceasta noua suplimentare, a doua din acest an, valoarea finantarilor acordate prin acest program va ajunge aproape de nivelul de anul trecut, adica circa 1,2 miliarde euro impartite la 30.000 de credite. Daca ne bazam pe ritmul zilnic in care Fondul National de Garantare a aprobat dosare dupa intrarea in vigoare a legii darii in plata, cand bancile au intins la maxim garantiile de stat, atunci noile fonduri s-ar epuiza in circa o luna.

Fondurile limitate dau putine sanse romanilor care se decid acum sa contracteze un imprumut Prima Casa, deoarece se acorda prioritate dosarelor aflate la banci in diferite stadii de aprobare.

Guvernul a mai decis ca plafonul de garantii alocat romanilor stabiliti in strainatate sa poata fi accesat de orice solicitant eligibil, in cazul in care fondurile raman neutilizate. In plus, de acum, statul va putea emite promisiuni de garantare si persoanelor care au achizitionat deja o locuinta prin intermediul Prima Casa si vor sa o vanda, cu conditia ca noua proprietate cumparata sa fie mai mare si mai scumpa.

Locuinte accesibile
In ciuda avertismentelor inaintate de institutiile de credit cu privire la scaderea abrupta a preturilor dupa intrarea in vigoare a legii darii in plata, vanzatorii de locuinte au ramas fermi pe pozitie. Blocajul aparut dupa majorarea avansului necesar accesarii unui credit ipotecar clasic si fondurile reduse din cadrul programului Prima Casa nu au durat suficient de mult timp pentru a determina proprietarii sa-si ieftineasca marfa. Ba dimpotriva, bancherii au revenit asupra deciziilor de crestere a avansului, iar guvernul a suplimentat fondurile Prima Casa.

Cu alte cuvinte, stabilizarea preturilor la locuinte si a dobanzii ROBOR cu scadenta la trei luni, in functie de care se calculeaza ratele la creditele Prima Casa, sub pragul de 1% se traduce prin cel mai bun grad de accesibilitate al locuintelor din ultimii 15 ani.

Resedintele de judet care au astazi cele mai accesibile locuinte sunt Giurgiu, Drobeta-Turnu Severin, Resita, Targoviste si Arad, unde un apartament cu doua camere poate fi achitat dintr-un salariu mediu in aproximativ cinci ani, potrivit unei analize realizate semestrial de revista Capital. La polul opus, rezidentii din Cluj-Napoca, Constanta, Ramnicu Valcea, Brasov si Oradea au nevoie de 8-9 ani ca sa intre in posesia unui apartament cu doua camere platit dintr-un salariu mediu.

193.000 de romani au cumparat pana acum locuinte prin programul de garantii de stat Prima Casa, pe care au platit peste sapte miliarde de euro.

Sursa: Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top