Mii de firme romanesti pot accesa mai usor bani europeni

Fonduri-firme_1.jpg

Companiile romanesti pot obtine acum mai usor granturi intre 1 si 5 milioane de euro. Acestea trebuie sa aiba intre 3 si 249 angajati si sa fi fost profitabile in 2018, explca Roxana Mircea, expert in fonduri europene si scheme de ajutor de stat.

Procedura a fost simplificata pentru sesiunea din martie – aprilie 2019, eliminandu-se o serie de documente.

„Una dintre cele mai importante modificari este ca nu se mai puncteaza depunerea a minimum 2 oferte pentru fiecare echipament si nu se mai solicita Decizia etapei de incadrare de la Agentia pentru Protectia Mediului, procedura laborioasa si de durata”, spune Roxana Mircea, expert in fonduri europene si scheme de ajutor de stat.

De asemenea, companiile nu mai trebuie sa faca dovada cofinantarii in momentul depunerii proiectului si, in plus, pot beneficia de mecanismul cererii de plata, insemnand ca pot plati furnizorii direct din banii primiti de la Autoritatea Contractanta.

„Conform calculelor noastre, sunt aproximativ 2000 companii din Romania cu cifra de afaceri de minimum 2 milioane de euro, profit de minimum 100.000 lei pe an si care desfasoara o activitate eligibila pe POR 2.2. Este foarte important, insa, ca dosarul sa fie pregatit minutios pentru a fi gata la deschiderea sesiunii, estimata pentru martie-aprilie. Proiectele vor fi finantate pe principiul ”primul venit, primul servit”, iar companiile care primesc 75 puncte sunt direct invitate sa depuna documentatia pentru a semna contractul de finantare”, a precizat Roxana Mircea, expert in fonduri europene si scheme de ajutor de stat.

Potrivit ghidului consultativ publicat pe 23 octombrie 2018, de catre Ministerul Dezvoltarii si Administratiei Publice, printre activitatile eligibile se numara: productie (mobila, textile, confectii metalice etc) si servicii (constructii, turism, agrement, servicii medicale, azil etc).

In cazul unui proiect in constructii nu este eligibila renovarea de spatii deja existente, insa este admisa construirea, extinderea, precum si dotarea cu echipamente a spatiilor cu destinatia de productie sau prestari servicii. La momentul depunerii cererii de finantare, terenul trebuie sa fie liber de sarcini, iar dosarul trebuie sa contina certificat de urbanism, deviz, memoriu si minimum o oferta pentru echipamente in scopul stabilirii parametrilor tehnici.

Bucuresti si Ilfov sunt zone excluse din acest program, insa o companie poate avea sediul social in Bucuresti si finanta o investitie intr-o alta zona administrativa.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top