Proiect: Ajutor financiar pentru fermierii romani care detin intre 3 si 9 vaci de lapte

vaci.jpg

Fermierii romani care detin intre 3 si 9 vaci de lapte vor primi un ajutor financiar din fondurile europene alocate Romaniei pentru sectorul laptelui, in valoare de 5,44 milioane de euro, pentru a putea produce mai mult pentru piata, potrivit unui proiect de hotarare publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

„Se distribuie echivalentul in lei a sumei de 5.448.041,5 euro pentru producatorii de lapte, care se asigura din Fondul European de Garantare Agricola — FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2017. Ajutorul financiar prevazut se acorda producatorilor de lapte, persoane juridice, persoane fizice sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale (…), care se incadreaza la activitatea ‘agricultura la scara mica,” se arata in document.

Pentru obtinerea ajutorului financiar beneficiarii trebuie sa detina un efectiv de vaci de lapte de minimum 3 si maximum 9 capete, inclusiv, pe beneficiar, identificate si inregistrate in RNE la data depunerii cererii, in exploatatie cu cod ANSVSA si sa aiba documente ca a livrat/vandut direct minimum 4 tone lapte in perioada 1 aprilie 2015 — 31 martie 2016. Cererea pentru obtinerea ajutoarelor se depune la centrele judetene ale APIA, respectiv al municipiului Bucuresti, insotita de documentele legate prevazute, pana la data de 2 mai 2017, inclusiv.

Proiectul de act normativ precizeaza ca producatorii de lapte care detin un efectiv de vaci lapte mai mic de 3 capete sau mai mare de 9 capete nu beneficiaza de prevederile actului normativ.

„Suma cuvenita fiecarui producator de lapte se calculeaza de catre APIA prin impartirea sumei totale prevazute la efectivul eligibil de vaci de lapte. Platile pentru aceste ajutoare se efectueaza pana la data de 30 iunie 2017. in vederea evaluarii eficacitatii masurii, ANSVSA verifica beneficiarii care au solicitat ajutorul de adaptare exceptional prevazut de prezenta hotarare a Guvernului, daca mentin exploatatia/exploatatiile inregistate in RNE pana la data de 31 august 2017, si transmit rezultatul verificarilor catre APIA”, se arata in document.

Autoritatea competenta comunica Comisiei, pana la data de 15 octombrie 2017, sumele platite, numarul si tipul beneficiarilor si evaluarea eficacitatii masurii.

Potrivit notei de fundamentare, exploatatiile cu efective de vaci de lapte cuprinse intre 3 si 9 capete sunt ferme mici a caror productie, aproximativ 50%, este destinata consumului propriu, ceea ce duce la venituri reduse din aceasta activitate, risc marit de aparitie a bolilor transmisibile la om (zoonoze), exploatarea de metisi cu grad genetic scazut.

Conform regulamentului Comisiei Europene din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare exceptionale destinate producatorilor de lapte si fermierilor din alte sectoare de crestere a animalelor, Romaniei i s-a alocat un pachet financiar in valoare de 10.896.083 euro, din care 5.448.041,5 euro se distribuie pentru producatorii de lapte.

„Prin acordarea acestui ajutor financiar, micii fermieri vor avea posibilitatea sa creasca si sa produca mai mult pentru piata, asigurand astfel un venit din ce in ce mai mare membrilor familiei care traiesc din agricultura. De asemenea, fermele mici se pot consolida si impune pe piata, asigurand indeplinirea indicilor de calitate urmariti de procesator, respectiv parametrii fizico-chimici, grasime, proteina, substanta uscata, punct de inghet si indicii de calitate: NTG si nr. de celule somatice. De asemenea, se creeaza posibilitatea cresterii valorii adaugate a produselor agricole, promovarii laptelui si produselor lactate pe pietele locale,
dezvoltarii circuitelor scurte de aprovizionare”, se arata in document.

In nota de fundamentare se precizeaza ca fermele mici reprezinta un mecanism de securitate economica si o modalitate de protectie in spatiul rural. Protectia economica, implicit sociala, este impotriva saraciei, asigurand un nivel minim de alimente si de castiguri. in perioadele de criza economica, forta de munca este resorbita de agricultura. in cazul Romaniei, fermele familiale sunt o plasa de siguranta economica deoarece mecanismele de securitate sociala sunt deficitare si economia rurala non-agricola nu este diversificata.

„In contextul european, sectorul laptelui se confrunta cu o criza severa care are la baza un dezechilibru intre cererea si oferta la nivel mondial, in care prelungirea embargoului impus Rusiei pana la finele lui 2017, precum si o scadere a cererii de produse din partea Chinei. O consecinta a acestui dezechilibru a fost scaderea pretului pentru laptele materie prima in UE care continua sa se resimta in continuare, atingand niveluri care nu mai sunt sustenabile pentru producatori. in luna iulie 2016, pretul mediu la nivel UE a fost cu 22% mai mic decat media ultimilor 5 ani. Diferentele la nivel de structura a fermei si de pret sunt destul de mari, afectand in special fermele mici, cele cu ponderea cea mai mare, si periclitand activitatea de productie din zonele rurale”, se precizeaza in nota de fundamentare.

Sursa: Agerpres

3 Replies to “Proiect: Ajutor financiar pentru fermierii romani care detin intre 3 si 9 vaci de lapte”

  1. Carmen spune:

    Buna ziua am 8 vaci si 7,50 hectare teren pot sa fac proiect micu fermier.

  2. Iacob Petrus spune:

    Am 8 vaci cu lapte ai 5 vitei as dori sa dezvolt ferma mai multe vaci cer oun ajutor financiar
    Mulțumesc anticipat

  3. Koncz spune:

    Buna daca am 5hectare și 5 vaci pot sa fac un proiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top