Romania risca sa piarda fonduri UE din cauza Greciei

bani_1.jpg

Romania risca sa piarda fondurile structurale neutilizate, potrivit unei analize facute de Deutsche Welle, autorii precizand ca pretul pe care UE este dispusa sa-l plateasca pentru ca Grecia sa ramana in zona euro ar putea contine si aceste fonduri.

In noaptea de miercuri spre joi, Germania si Franta au avut puncte de vedere ireconciliabile cu privire la aspectele centrale privind eurozona. Totusi, participantii au cazut de acord asupra unor chestiuni aparent marginale, dar de interes major pentru Romania.

La reuniunea din seara de miercuri a parut sa existe un consens cu privire la semnalul de incurajare care ar trebui sa fie dat alegatorilor greci, in perspectiva alegerilor din 17 iunie, noteaza Deutche Welle. Dar consensul acesta, ca si divergentele, sunt strans legate intre ele.

In primul rand este de semnalat dezacordul radical dintre Germania si Franta cu privire la emiterea de euro-obligatiuni. Presedintele Frantei a pledat pentru emiterea in comun de catre toate tarile zonei euro a unor obligatiuni (bonduri), menite sa imparta riscurile in mod egal.

Germania a ramas insa pe pozitiile cunoscute. Asa cum afirmase ministrul de finante Wolfgang Schauble inca inaintea reuniunii din seara de miercuri, „atata vreme cat fiecare tara isi duce propria politica bugetara, este exclus sa punem in comun garantia pentru eurobonduri„, se noteaza in articol.

Daca unele tari ca Spania sau Italia spera sa poata imprumuta bani mai ieftin, Germania are serioase motive sa creada ca, odata cu acest aranjament, va fi nevoita sa plateasca mai mult pentru imprumuturile sale, deoarece credibilitatea generala a acestor obligatiuni ar putea scadea in raport cu credibilitatea ei actuala.

Comunicatul emis de presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ofera o expresie ferma a garantiilor suplimentare oferite Greciei: „Ne vom asigura ca fonduri structurale europene si alte instrumente vor fi mobilizate pentru ca Grecia sa fie reasezata pe drumul cresterii economice si a crearii de noi locuri de munca„.

Liderii europeni spera, in acest fel, sa-i determine pe greci sa voteze in 17 iunie cu acele partide care sustin masurile de austeritate si care ar face posibila mentinerea tarii in zona euro. Aceste fonduri nu sunt insa altceva decat fondurile structurale (gratuite) ramase neutilizate si care, potrivit Comisiei Europene ar reprezenta, pentru perioada care se incheie in 2014, 80 de miliarde de euro.

O parte insemnata a acestor sume de bani ar reveni teoretic Romaniei, care nu a reusit sa utilizeze decat foarte putin. In plus, multe din fondurile deja utilizate sunt grevate de suspiciuni sau chiar fraude dovedite de organismele specializate. In aceste conditii Romania are mari dificultati in a pleda pentru reportarea fondurilor neutilizate pentru perioadele urmatoare.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *