Piatra Neamt – Iasi: 15-1

Iasi-Piatra-Neamt, fonduri europene, POR, proiecte, finantare

Un oras de trei ori mai mic decat Iasul poate da oricind lectii sefilor din Primarie. Edilii din Piatra Neamt au reusit sa acceseze de trei ori mai multe fonduri europene decit Iasul pe Programul Operational Regional (POR).

In timp ce Iasul cauta inca fondurile nerambursabile promise ca pol de crestere, primaria din Piatra Neamt are deja cinci contracte semnate pentru investitii cu bani europeni.

Iasul a reusit sa semneze pana acum un singur contract de finantare. Documentatia pentru amenajarea unei baze de agrement la Ciric a fost semnata la mijlocul lunii martie. In acelasi timp, in Piatra Neamt se lucreaza deja cu bani europeni pe proiecte importante de infrastructura.

Piatra Neamt a prins bani pe proiecte ratate de Iasi

O simpla comparatie scoate in evidenta o situatie extrem de neplacuta pentru ieseni. Municipalitatea a reusit sa atraga pe POR pana acum doar 54,8 lei/cap de locuitor, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana. Prin comparatie, Piatra Neamt se poate lauda cu 816 lei/cap de locuitor, fonduri de la Uniunea Europeana.

„Avem un departament care a lucrat pentru aceste proiecte pe fonduri europene. Nu am obtinut chiar tot ce am vrut, dar rezultatele sunt bune. La contracte semnate stam bine, dar Iasul este pol de crestere”, a declarat Gheorghe Stefan, primarul din Piatra Neamt.

Astfel, municipalitatea din Piatra Neamt a reusit sa semneze pina acum cinci contracte de finantare pe POR. Conform datelor publicate de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord Est, cele cinci contracte au o valoare totala de 135,3 milioane lei.

Fondurile alocate de la Uniunea Europeana pentru aceste proiecte sunt in valoare de aproximativ 85,6 milioane lei. Doua din proiecte au fost cistigate pe axa 5 din POR, „Dezvoltarea si promovarea turismului”.

Astfel, un contract are o valoare de peste 58 milioane lei si presupune dezvoltarea infrastructurii turistice pe masivul Cozla. Un al doilea proiect vizeaza restaurarea si punerea in valoare a zonei istorice si culturale Curtea Domneasca. Valoarea totala a proiectului este de aproape 29,5 milioane lei.

Municipiul Piatra Neamt modernizeaza si strazi pe fonduri europene, fiind deja deschise santierele. Prin doua proiecte cistigate pe axa 2, „Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale”, s-au adus investitii in valoare totala de 44,6 milioane lei. Un al cincilea proiect a fost castigat pe axa 3, „Imbunatatirea infrastructurii sociale” si are o valoare totala de aproape 2,9 milioane lei.

Chiar in sedinta de ieri a Consiliului Local, alesul PDL Florentin-Traian Ciobotaru a solicitat un schimb de experienta intre primariile din Piatra Neamt si Iasi.

„Nu putem sa stam si sa vedem cum se duce totul de ripa. Cum poate Stefan sa gospodareasca un oras? Cred ca omul sfinteste locul. M-am gandit ca daca nu are abilitatile de a fi un bun gospodar (primarul Gheorghe Nichita, n.r.), sa invete de la Gheorghe Stefan. Si directorii din Primarie pot invata de la cei din Piatra Neamt. Baietii sunt pragmatici. Nichita e pragmatic doar in preajma campaniei electorale. Cum poate Piatra Neamt sa aiba mai multe fonduri europene, cind noi sintem centru universitar? Nu stiu cum s-a reusit la Piatra Neamt, dar pentru mine este un loc de referinta”, a spus Ciobotaru.

Nichita: „Zona Piatra Neamt este mai bogata”

Municipalitatea ieseana a reusit sa semneze doar un proiect pe POR pina in prezent. Contractul pentru amenajarea zonei de agrement Ciric are o valoare de 46,6 milioane lei, din care 17,6 milioane lei reprezinta fonduri nerambursabile.

Sperantele edililor se leaga acum de axa 1 din POR, unde Iasul este pol de crestere. Cu aceasta „calitate” stabilita de Guvern, Iasul poate primi in jur de 466 milioane lei fonduri nerambursabile. Pana acum insa nu s-a semnat nici un contract de finantare pe aceasta axa.

Municipalitatea abia a depus pina acum un proiect, cel prin care se doreste construirea pasarelei Octav Bancila si modernizarea a noua strazi. Investitia totala este estimata la 86 milioane lei.

„Nu sunt cazuri similare. Zona Piatra Neamt este mai bogata, au paduri, lemn, au resurse. Pe de alta parte, din ce mi-au povestit colegii de partid din Piatra Neamt, acolo sint foarte multe probleme. Eu nu pot sa fac la fel. Noi respectam toate procedurile, toate prevederile legale. A avut parte si de un Consiliu Local favorabil in ambele mandate. Una e sa treci rapid proiectele si alta e sa te tot intoarca cu ele. In plus, la Piatra Neamt s-au facut multe si inainte. Stefan a finalizat doar Strandul, piata centrala. Acestea au fost incepute de primarul nostru”, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

El a mai spus ca municipiul Piatra Neamt a primit fonduri pe axa 2, accesata de Iasi doar la nivel de Consiliu Judetean. „Ei si-au impartit proiectele de pe axa 2. Daca si la noi Consiliul Judetean renunta la un proiect, primeam si noi fonduri. Daca vrem sa fim si noi primii, trebuie sa lucram cu totii, in echipa. Doar asa putem reusi. La noi, toti se bat sa ma dea jos. Este greu sa compari. Stiu ca si Stefan s-a batut mult pentru proiectele din Piatra Neamt”, a adaugat Nichita.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *