Programul Fermierul deschide portile SAPARD

Programul prin care Ministerul Agriculturii, prin intermediul bancilor, acorda credite agricultorilor va usura extrem de mult accesul la fondurile europene.

Prin Programul Fermierul, Ministerul Agriculturii da bani bancilor, pe care acestea ii vor da mai departe sub forma de credite pentru agricultori, in scopul cofinantarii programelor SAPARD. Romania a primit de la UE in acest an 400 milioane de euro, bani care nu au fost absorbiti pentru ca fermierii nu dispuneau de banii necesari demararii proiectului.

Licitatia pentru acordarea de credite de 325 de milioane de lei pentru accesarea mai usoara a fondurilor SAPARD a fost castigata, saptamana trecuta, de BCR. Creditele vor fi acordate cu o dobanda avantajoasa si cu perioada de gratie de cinci ani.

Programul Fermierul a debutat la sfarsitul anului trecut, cand Ministerul Agriculturii a alocat – pentru a se testa sistemul – circa 30 milioane de lei. La prima licitatie au participat doar trei banci, castigatoarea fiind BCR, intrucat celelalte doua nu au indeplinit criteriile de eligibilitate. Ulterior, Ministerul Agriculturii a selectat prin licitatie alte trei banci pentru a atribui creditele destinate Programului Fermierul. Astfel, CEC a licitat pentru 20 milioane de lei, Banca Carpatica pentru 25 milioane lei si BRD Groupe Societe Generale pentru alte 50 milioane de lei.

Prin Programul Fermierul se vor acorda credite pentru cofinantarea programului SAPARD pe masurile 1.1. referitoare la imbunatatirea marketingului si prelucrarii produselor agricole si piscicole, respectiv 3.1. referitoare la investitii in exploatatiile agricole. Se vor acorda credite intre 150.000 si 250.000 de euro celor care doresc sa investeasca in unitati de procesare a carnii, laptelui, vinului, fructelor, in cadrul primei masuri, respectiv intre 30.000 si 150.000 de euro, pentru infiintarea de culturi de camp, sere, ferme de vaci, lapte, porci, pasari etc., in cadrul celei de-a doua masuri.

In continuare, Ministerul Agriculturii si-a propus sa organizeze o noua licitatie, pentru alocarea restului de fonduri, de 200 de milioane de lei. Aceasta pentru ca suma totala atribuita de institutie in acest an pentru creditarea agricultorilor se ridica la aproximativ 700 milioane de lei, pana acum fiind consumate doar 25% din aceste fonduri.

Sursa: Curierul National online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top