Deficitul ne poate lasa fara fondurile europene

Deficitul bugetar nu lasa indiferente autoritatile europene, acestea monitorizand cu atentie indicatorii macroeconomici dupa momentul aderarii.

Atat de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, cat si de viceguvernatorul Cristian Pop, considera ca deficitul de cont curent include o inflatie ascunsa. Fostul ministru de finante, Sebastian Vladescu este de alta parere din ratiuni ce nu pot tine de macroeconomie. Pentru ca, tine de logica unui student la ASE sa poti pricepe ca o cerere in exces se simte atat in nivelul preturilor dar mai ales in escaladarea deficitului bugetar (cea mai mare parte a cererii e acoperita de un import ce depaseste cu mult exporturile).

De asemenea, am primit si un prim Avertisment din partea Bruxelles-ului: Romania s-ar putea confrunta cu o actiune disciplinara din partea Uniunii Europene, daca deficitul bugetar va depasi pragul de 3% stabilit la nivelul blocului comunitar.

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joachim Almunia, a vorbit despre asa-numita „procedura de deficit excesiv”, a carei lansare ar putea duce la reducerea unor fonduri regionale.

Comisia Europeana va trage primele concluzii in luna iunie, dupa ce vor analiza situatia finantelor publice din Romania. Depasirea pragului de 3% stabilit la nivel comunitar, ar aduce tarii noastre sanctiune numita „procedura de deficit excesiv”. Aceasta procedura este declansata impotriva oricarei tari care are un deficit bugetar mai mare de 3%, plafonul maxim admis in Uniunea Europeana, explica Almunia. Daca statele care depasesc acest procent nu fac parte din zona euro, asa cum este cazul Romaniei, atunci exista posibilitatea reducerii fondurilor regionale, detalia comisarul.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top