Programul National pentru Dezvoltare Rurala a fost lansat oficial

Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) a fost lansat oficial. Romania va beneficia, pana in 2013, de fonduri europene de peste opt miliarde de euro, pentru dezvoltarea agriculturii.

PNDR a fost aprobat pe 20 februarie 2008 de Comitetul pentru Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in prima etapa se vor primi proiecte pentru trei masuri prevazute in PNDR, respectiv modernizarea exploatatiilor agricole, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si piscicole si dezvoltarea satelor.

Pentru masura 1.2.1. „Modernizarea exploatatiilor agricole”, sunt disponibile fonduri de peste 991 de milioane de euro, din care 80% fonduri europene si 20%, de la bugetul national. Prin aceasta masura se acorda fonduri nerambursabile sub forma de cofinantare publica, la care trebuie sa se adauge contributia privata.

Pentru masura privind cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere sunt disponibile peste 1,07 miliarde de euro, din care 80% sunt fonduri europene, diferenta fiind asigurata de la bugetul national. Din aceste fonduri, suma de 118.125.000 de euro este alocata pentru schema de ajutor de stat pentru IMM-uri care proceseaza produse agricole, iar 100.000.000 de euro, pentru acordarea ajutoarelor de stat pentru microintreprinderi din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere.

Proiectele elaborate pentru masura de dezvoltare a satelor pot beneficia de o cofinantare de pana la 100%, iar aceasta masura beneficiaza de o alocare de peste 1,5 miliarde de euro, asigurata din fonduri europene si de la bugetul national. Prin aceasta masura se urmareste imbunatatirea infrastructurii in spatiul rural si a accesului la servicii pentru populatia rurala. De asemenea, se doreste renovarea cat mai multor sate si cresterea numarului de obiective de patrimoniu din spatiul rural.

PNDR stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si al dezvoltarii rurale, dar si proiectele de investitii.

Sursa: Ministerul Agriculturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top