Iasi: A inceput programul „Fermierul 2”

fermierul

Programul „Fermierul 2” a inceput sa functioneze, iesenii aratandu-se interesati de aceste fonduri. Primul proiect a fost depus la inceputul saptamanii acesteia si presupune modernizarea unei baze de conditionare si depozitare a cerealelor in comuna Vladeni.

„Este primul proiect depus prin Fermierul 2 si se ridica la o valoare de 1,4 milioane de euro, fiind deja aprobat de catre cei de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Iasi. Beneficiarii acestui proiect vor primi 50% din valoarea proiectului, prin intermediul Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013, implicit prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR). Acum nu le ramane decat sa-si aleaga banca”, a declarat Constantin Arustei, directorul general al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi.

Proiectul ce se ridica la o valoare de 1,4 milioane de euro prevede modernizarea cu aparatura de ultima generatie a unui laborator de analiza a cerealelor si achizitionarea unor masini de transport. Contactata telefonic, Adriana Barabas, viitoarea beneficiara a programului „Fermierul 2” a accentuat dificultatile intampinate in a pune pe picioare acest proiect.

„Am ales sa facem acest proiect cu fonduri oferite prin „Fermierul 2″ pentru ca dobanda este mult mai mica si altfel nu aveam cum sa obtinem un credit atat de mare. In schimb, realizarea efectiva a proiectului a fost destul de grea, incepand de la acte pana la avize, autorizatii si adeverinte. Am avut tot sprijinul necesar din partea celor de la DADR si APDRP, dar au norme metodologice foarte stricte”, a spus administratoarea firmei SC Cereal Bac SRL din Vladeni.

Cu toate acestea, lucrurile au intrat pe fagas normal, tanara ieseanca in varsta de 37 de ani sperand ca pana la sfarsitul anului sa reuseasca realizarea dosarului de plata. „Acesta este al doilea proiect pe care-l depunem. Practic, bazele proiectului au fost puse in 2006 prin accesarea fondurilor prin SAPARD, acum cu Fermierul 2 fiind o completare si o modernizare. Odata implementat si acest proiect, vom avea o baza ultramoderna in conformitate cu normele impuse de Uniunea European”, a incheiat Adriana Barabas.

„Fermierul 2” ofera posibilitatea tuturor intreprinzatorilor agricoli de a accesa fondurile necesare infiintarii sau perfectionarii gospodariilor si fermelor. Prin intermediul acestui program, investitorii pot obtine credite de la sase banci in vederea realizarii investitilor din agricultura, industrie alimentara, silvicultura, piscicultura si activitati nonagricole, precum service auto, transport de persoane, practic tot ceea ce inseamna dezvoltare rurala.

„Suma prevazuta pentru a fi accesata este de 760 de milioane de lei, din care 60 de milioane lei pentru proiecte din cadrul PNDR, 30 de milioane de lei pentru proiecte prin Programul Operational de Pescuit (POP) si 100 de milioane pentru proiectele care nu beneficiaza de finantare din fonduri europene. La fel ca si la FEADR, primul venit este primul servit”, a completat Arustei.

Bancile care au fost selectate pentru acordarea creditelor sunt BCR, Bancpost, Carpatica, BRD, Raiffeisen si CEC. „Este foarte important ca fermierul sa stie ca accesand programul Fermierul 2 va beneficia de un termen de restituire a banilor de 10 ani, cu o perioada de gratie de 1-5 ani in functie de specificul investitiei, iar dobanda este de 6,5%”, a incheiat directorul general DADR Iasi.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *