1.500 LEI pentru educație timpurie

copii_maini.jpg

Una dintre cele mai dese intrebari puse contabilului in aceasta perioada este legata de cei 1.500 lei / luna pe care angajatorul ii poate deconta salariatilor sai pentru cheltuielile cu cresa sau gradinita celor mici.

Ce este important de stiut?

Societatea poate suporta aceste sume numai daca este platitoare de impozit pe profit.

Conceptul de educatie timpurie la care se refera legea cuprinde formele de invatamant care se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani: cresa respectiv gradinita. Suma de maxim 1.500 lei/ luna se scade din impozitul pe profit datorat, determinat pentru perioada respectiva.

In cazul in care suma depaseste impozitul pe profit datorat de societate, diferenta se scade, in ordine, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate.

Pentru angajat, aceste sume NU reprezinta avantaje de natura salariala acordate acestora, adica sunt neimpozabile conform legii.

Plata se poate efectua de catre parinte sau direct de catre societate catre cresa sau gradinita.

Documentele in baza carora se pot acorda aceste sume care sunt scazute in final din impozitul pe profit datorat, sunt cele obisnuite pentru justificarea cheltuielilor, care, dupa caz, pot fi:
– factura emisa de cresa sau gradinita
– chitanta emisa catre parinte
– ordinul de plata intocmit de societate
– extrasul de cont al societatii sau al parintelui
– o copie dupa contractul incheiat de parinte cu unitatea de educatie timpurie, daca exista.

ATENTIE: In cazul in care detii o microintreprindere, poti acorda aceasta suma salariatilor, fara a fi considerat venit salarial, insa nu iti poti scadea alte impozite si taxe, la fel ca o firma care plateste impozit pe profit… Detalii aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.