10 sfaturi utile pentru un plan de afaceri de succes

planificare.jpg

planificareUn plan de afaceri este esential pentru a atrage stakeholderi care sa iti sustina ideea ta de afaceri, indiferent ca e vorba de investitori, parteneri sau viitori angajati. Daca iti doresti ca planul tau de afacere sa aiba succes, trebuie sa te asiguri ca este bine structurat, suficient de clar si ca ofera o privire de ansamblu a business-ului dorit.

Toate aceste lucruri vor face ca viziunea ta proprie asupra ideii de afaceri sa fie impartasita tuturor stakeholderilor. Acestia, la randul lor, isi pot face singuri o idee despre potentialul de crestere al afacerii si vor fi dornici sa ti se alature in acest demers.

Iata mai jos cateva sfaturi pentru a te asigura ca planul tau de afaceri va fi unul de succes:

1. Realizeaza o planificare a afacerii pe termen-lung: stabileste-ti obiectivele pentru a ajunge acolo unde iti doresti peste cinci ani cu afacerea ta, precum si toti pasii necesari acestui demers.

2. Scrie singur planul de afaceri. In acest fel, vei afla tot ce trebuie sa stii despre piata, potentialii clienti, concurenta, precum si punctele tari si cele slabe.

3. Asigura-te ca iei in calcul toate aspectele-cheie ale unui plan de afaceri.

4. Fii concis. Cu toate ca iti doresti ca business plan-ul tau sa cuprinda cat mai multe detalii si informatii, acesta trebuie sa fie cat mai concis si la obiect. Niciun potential investitor nu are timp sa citeasca un portofoliu stufos.

5. Fii realist. Fii corect in timpul prezentarii planului de afaceri si prezinta atat oportunitatile cat si amenintarile inerente oricarei activitati.

Citeste tot articolul pe Entreprenoria.com (in limba engleza)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.