Beneficiile discrete ale fondurilor structurale

Cu totii am tot auzit si uneori chiar retinut franturi din ceea ce reprezinta fondurile structurale: instrumente prin care se actioneaza pentru eliminarea disparitatilor economice si sociale… consolidare a coeziunii…etc. In vederea atingerii acestor scopuri generale sau specifice se finanteaza diferite activitati, cu anumite caracteristici, in functie de diversi factori.

 

Un proiect odata finantat si realizat serveste – cel mai probabil – scopurilor sus-mentionate. Cat de eficient se intampla acest lucru este alta discutie. Ne putem gandi la numeroase metode si etape prin care sumele alocate proiectelor se “subtiaza”: cheltuieli de administrare si alocare a fondurilor, acte de coruptie, cheltuieli nejustificate, realizate doar de dragul de a cheltuii cat mai multi bani primiti “gratis” s.a.m.d.

 

Sunt insa si unele beneficii ascunse ale procesului de absorbtie al fondurilor europene. Un prim astfel de beneficiu este ca se introduce practica realizarii si finalizarii de proiecte in cadrul unor organizatii mai putin dinamice. Personal nu sustin sub nicio forma birocratia excesiva si solicitarea nejustificata de documente si documentatii. Multe elemente ale cererilor de finantare si documentelor anexe sunt insa necesare si importante. Iar utilizarea unor finantari din fonduri structurale ne obliga sa ne gandim la lucruri care – din pacate – de multe ori sunt trecute cu vederea atunci cand e vorba de o investitie privata: plan de afaceri, studiu de fezabilitate, calendar al activitatilor, sustenabilitate si altele.

 

Fondurile structurale au alimentat serios oferta de servicii de consultanta, numarul firmelor de profil inmultindu-se semnificativ. Unele dintre ele ofera prea putin, altele nu ofera nimic ce sa merite sa fie mentionat. Sunt insa si firme de consultanta care se dezvolta in aceasta perioada, care acumuleaza experienta si resurse ce vor fi utilizate si in proiecte care nu au legatura cu fondurile structurale. Poate sunt subiectiv, dar acesta mi se pare a fi un beneficiu colateral evident si important.

 

In acelasi timp existenta fondurilor europene a provocat si intretinut si o oarecare activitate de cercetare a organizatiilor. Uneori chiar o efervescenta a cautarilor acestora. Nu ma refer desigur la o activitate de cercetare stiintifica sau nici macar neaparat (uneori) una legata de profilul de activitate al organizatiilor. Ma refer la o activitate de examinare a oportunitatilor de finantare a unor proiecte, la o analiza a posibilitatilor proprii de obtinere a unei astfel de finantari, la o analiza a modului in care poate fi gestionat un proiect interesant pentru organizatie. Perspectiva obtinerii unor bani i-a facut pe multi sa se informeze, sa se zbata, uneori chiar sa-si modifice comportamentul economic. Si asta nu e putin lucru.

 

Desigur, pentru a pastra echilibrul trebuie spus ca fondurile structurale nu aduc numai beneficii ci si neajunsuri. Dar despre ele cu alta ocazie…

Tudor Ciumara

Tudor Ciumara

Tudor Ciumara este consultant senior si administrator al SC Carbon Consult SRL, firma care ofera servicii de consultanta in management, coordonator al unui proiect distinct in cadrul Carbon Consult, proiect vizand oferirea de servicii de asistenta (de afaceri si personala) cetatenilor straini veniti sa faca afaceri sau sa lucreze in Romania (www.bssf.ro) si cercetator stiintific in cadrul Centrului de Cercetari Financiare si Monetare „Victor Slavescu”, din cadrul Academiei Romane (www.icfm.ro). Doctor in economie din anul 2010, cu o teza privind „Piata serviciilor de consultanta economica in Romania” realizata in cadrul Institutului National de Cercetari Economice al Academiei Romane. Activitatea proprie de consultanta se concentreaza pe analiza proiectelor de investitii, planificarea de afaceri si orientarea strategica a firmelor.

One Reply to “Beneficiile discrete ale fondurilor structurale”

  1. am infiintat un imm.am executat lucrarile de fundatie,am pregatit constructia metalica,am terenul propriu,am facut cererea de curent trifazic[380]si as dori sa fac un proiect de finantare.domeniul de activitate este: „confectii metalice”.zona este rurala.experienta de lucru in acest domeniu este de 22 ani.activitatea firmei se bazeaza pe confectii utilaje de reciclare,panouri bublicitare iluminate inaltime 35m,conteinere si antene 40m inaltime pentru telefonia mobila,etc.comentariul este:au fost si sint corupti toti cei care au in mina mirosul puterii.in romania trebuie un killer pentru clanuri,si ptr.cei corupti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top