17 filme sprijinite de programul MEDIA al UE au fost prezentate la Festivalul de Film de la Berlin

cinema2.jpg

cinemaIn cadrul celei de-a 63-a editii a Festivalului de Film de la Berlin, care a avut loc intre 7 si 17 februarie, au fost prezentate unele dintre cele mai bune noutati cinematografice europene si internationale, inclusiv 17 filme (prezentate in anexa) sprijinite de bine-cunoscutul program MEDIA al UE.

Pana in prezent, programul a acordat, in total, aproape 1 milion EUR pentru realizarea acestor filme, scopul sau fiind de a stimula diversitatea si competitivitatea prin finantarea dezvoltarii sectorului cinematografic, a promovarii si distributiei filmelor europene in afara tarii lor de origine. MEDIA sustine, de asemenea, patru dintre principalele atractii ale Festivalului: “Shooting Stars“, care prezinta cei mai buni 10 tineri actori din Europa, Berlinale Talent Campus (Tabara Talentelor), Co-Production Market (Piata de coproductii) si Berlinale Residency (Programul de rezidenta al Berlinalei).
    
In acest an, “Shooting Stars” au fost: Mikkel Boe Følsgaard (Danemarca), Laura Birn (Finlanda), Christa Théret (Franta), Saskia Rosendahl (Germania), Luca Marinelli (Italia), Arta Dobroshi (Kosovo), Ada Condeescu (Romania), Jure Henigman (Slovenia), Nermina Lukač (Suedia) si Carla Juri (Elvetia).

Luni, 11 februarie, a avut loc o sesiune de informare privind programul MEDIA actual si viitorul program Europa creativa, la care au participat reprezentanti ai unitatii MEDIA din cadrul Comisiei si reprezentanti ai Agentiei Executive pentru Educatie, Audiovizual si Cultura. In timpul festivalului, Comisia Europeana a pus la dispozitia producatorilor de filme, distribuitorilor si formatorilor un centru de afaceri MEDIA.

Context

Aflata la cea de-a 16-a editie, initiativa “Shooting Stars” pune in evidenta cei mai buni actori tineri ai Europei. Zece tinere vedete din intreaga Europa sunt alese de un grup de experti dintr-o lista de posibili candidati numiti de catre organizatiile membre ale retelei European Film Promotion, care reuneste organizatii profesionale din 36 de tari europene. Multi dintre castigatorii anteriori s-au lansat in cariere internationale de succes. Printre ei se numara Daniel Craig (Skyfall, Casino Royale), Daniel Brühl (Good bye, Lenin!, Inglorious Basterds), Ludivine Sagnier (Swimming Pool, Un secret), Maria Bonnevie (The Banishment), Rachel Weisz (The Constant Gardener, The Deep Blue Sea), Moritz Bleibtreu (The Baader Meinhof Complex, Soul Kitchen), Johanna Wokalek (The Baader Meinhof Complex, Pope Joan) si Nina Hoss (Wolfsburg, Barbara). MEDIA a consacrat 132.000 EUR in sprijinul retelei European Film Promotion si al initiativei Shooting Stars, ceea ce reprezinta jumatate din bugetul proiectului pentru 2013.

Programul Talent Campus al Berlinalei ofera stagii unui numar de peste 350 de tineri realizatori din intreaga lume, care participa la ateliere si cursuri oferite de experti de renume. In trecut, programul a reprezentat o prima ocazie pentru numerosi tineri regizori sa se lanseze intr-o cariera internationala. Programul Campus a fost lansat in 2002 de Dieter Kosslick (directorul Berlinalei), Paul Trijbits (producator al filmelor Jane Eyre si Tamara Drewe) si Klaus Keil (fostul director executiv al Filmboard/Medienboard). Printre colaboratori s-au aflat regizorii Mike Leigh, Wim Wenders, Jia Zhangke, Anthony Minghella si actrita Juliette Binoche. MEDIA acorda 300.000 EUR pe an programului Talent Campus, adica jumatate din bugetul acestuia.

Piata de coproductii a Berlinalei prezinta in fiecare an circa 40 de proiecte de filme investitorilor potentiali. Aproximativ 65% dintre proiecte provin din Europa. MEDIA a sprijinit piata incepand din 2005 si contribuie cu 105.000 EUR la evenimentul din acest an.

Berlinale Residency este un program international de burse care permite regizorilor de film sa isi aduca proiectele la Berlin pentru o perioada de patru luni, incepand din septembrie. Programul a primit 154.000 EUR in acest an din MEDIA Mundus, componenta internationala a programului MEDIA.

In perioada 2007-2013, programul MEDIA va acorda in total 755 de milioane EUR in sprijinul industriei de film europene, in scopul de a imbunatati distributia si promovarea filmelor europene si consolidarea competitivitatii sectorului.

Comisia a propus un buget de 1,8 miliarde EUR pentru noul program “Europa creativa” (2014-2020), din care peste 900 de milioane EUR vor fi alocate componentei MEDIA.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.