Concurs de proiecte YouthBank Bucuresti 2013

YouthBank este un program de finantare pentru tinerii liceeni din Bucuresti. Liceenii sunt incurajati sa initieze proiecte prin care sa aduca beneficii comunitatii si in acelasi timp sa isi dezvolte abilitati personale de management financiar, leadership si comunicare.

Status: INACTIV 
Depunere pana la: 8.03.2013
Suma minima: 2.000 lei
Suma maxima: 3.000 lei

Dorim sa incurajam in special acele initiative care isi propun un impact pe termen lung si care sunt concepute avand in vedere sustenabilitatea acestor proiecte. De aceea, incurajam proiectele care dezvolta activitati de antreprenoriat social, care folosesc finantarea obtinuta din fondul YouthBank pentru a crea produse sau servicii inovatoare pentru a raspunde unei nevoi a comunitatii. Din vanzarea acestora pot fi obtinute venituri care sa permita continuarea initiativei si un impact pe termen lung, inclusiv prin identificarea si mobilizarea altor resurse din comunitate.

youth-bank

YouthBank incurajeaza, astfel, implicarea liceenilor in viata comunitatii prin asumarea unor roluri active care ii responsabilizeaza si le ofera, in acelasi timp, posibilitatea de a petrece timpul liber intr-un mod care sa ii fereasca de atractii periculoase si sa ii implice in actiuni pozitive din care au de invatat.

In perioada octombrie 2012 – februarie 2013, liceenii din echipa YouthBank Bucuresti au desfasurat mai multe activitati de mobilizare de resurse din comunitatea bucuresteana. Din banii mobilizati astfel a fost creat fondul disponibil pentru aceasta runda de finantare. Acest fond este in valoare de 30.000 lei si va fi alocat in urma unui concurs de proiecte, suma minima care poate fi acordata unui proiect fiind de 2.000 lei, iar cea maxima de 3.000 lei.

YouthBank este destinat liceenilor din Bucuresti (Sectoarele 1 si 2).

Pentru a putea solicita finantare, tinerii trebuie sa faca parte dintr-o echipa (minim 3 persoane) care va fi responsabila de conceperea ideii de proiect si implementarea acestuia.

Echipele de tineri care intra in competitia pentru fondul YouthBank pot fi echipe formate din colegi de clasa sau de liceu, dar si din grupuri informale, din afara unitatii scolare, exemplu: cartier, bloc, club sau orice alta organizatie. Este incurajata, in mod special, formarea de echipe mixte de tineri din punct de vedere al etniei si al genului. YouthBank finanteaza proiecte dezvoltate si implementate de echipe de liceeni.

Proiectele propuse trebuie sa se desfasoare in Bucuresti si pot acoperi orice domeniu, de la activitati sportive, arta, ecologie, la sanatate cu conditia ca activitatile derulate:

• sa raspunda intr-un mod inovator unor nevoi identificate la nivelul comunitatii;

•sa permita obtinerea unor rezultate clare, vizibile;

• sa aiba un impact pe termen lung;

• sa ofere conditii sigure de petrecere a timpului liber pentru tineri;

• sa fie antrenante si placute.

Sunt incurajate proiectele care sunt:

• inovatoare,

• pot genera resurse (vand produse/servicii, folosind veniturile obtinute pentru continuarea initiativei si asigurarea impactului ei pe termen lung),

• identifica si mobilizeaza si alte resurse din comunitate.

Exemple de astfel de proiecte: renovarea si amenajarea curtilor unor licee si colectarea si vanzarea de materiale reciclabile pentru a asigura intretinerea ei corespunzatoare pentru un impact pe termen lung; organizarea unor festivaluri, evenimente cu tematica variata sau concursuri sportive, culturale, obtinandu-se si venituri din vanzarea de spatiu publicitar si vanzare bilete pentru a face ca aceste evenimente sa devina o traditie; campanii de informare cu vanzare de spatiu publicitar/reclama pentru a extinde informarea si catre altii; activitati intergenerationale in care participantii sa realizeze produse/servicii pe care sa le vanda si care sa asigure veniturile necesare pentru continuarea acestor activitati; realizarea de mici obiecte decorative impreuna cu copiii pe care sa le vanda si sa isi fidelizeze niste clienti astfel incat din venituri sa sarbatoreasca zilele de nastere ale copiilor institutionalizati, inclusiv in viitor; realizarea de mici produse decorative impreuna cu copiii de la sectia de pediatrie si vanzarea acestora, din venituri putand sa se asigure continuarea proiectului (achizitia materialelor necesare).

Incurajam creativitatea si originalitatea ideilor de proiecte.

Ce proiecte NU pot fi finantate in cadrul programului YouthBank?

• Proiecte care nu se inscriu in obiectivele si activitatile acestui program

• Proiecte care nu sunt redactate pe baza formularului tip al concursului

• Cereri de finantari individuale (ex. burse, sponsorizari pentru calatorii)

• imprumuturi, cheltuieli retroactive ale unor proiecte incheiate sau in curs de desfasurare

• Proiecte de natura politica

• Proiecte de natura religioasa

• Proiecte care instiga la xenofobie, rasism, violenta, ura

• Proiecte cu mesaj discriminatoriu fata de anumite categorii sociale/etnice

• Proiecte care incurajeaza consumul de alcool/droguri

• Proiecte initiate/implementate de alte categorii de varsta decat cea a liceenilor

Pentru a intra in concurs, echipa aplicanta trebuie sa identifice si sa obtina acceptul de colaborare cu

1. o organizatie neguvernamentala (asociatie sau fundatie). Aceasta va fi gazda proiectului si a echipei si va asigura evidenta contabila si financiara.

Finantarea proiectului se va face printr-un contract incheiat intre Fundatia Comunitara Bucuresti (partenerul programului YouthBank) si organizatia gazda. Daca echipa de proiect nu reuseste sa identifice o organizatie gazda, puteti contacta echipa YouthBank Bucuresti pentru a va sugera o organizatie de acest fel.

sau

2. o persoana adulta (parinte, coordonator de voluntari in cadrul unei organizatii etc.), care va primi in numele echipei de proiect finantarea din fondul YouthBank, va asigura evidenta contabila si financiara si va coordona raportarea cheltuielilor aferente proiectului.

Finantarea proiectului se va face prin incheierea unui contract intre Fundatia Comunitara Bucuresti si persoana adulta. Aceasta persoana trebuie sa fie recomandata (printr-o scrisoare de recomandare) de catre o institutie publica (organizatie, autoritate locala) pentru a putea demonstra experienta in coordonarea de activitati de voluntariat in randul tinerilor sau experienta in lucrul cu tinerii in general.

YouthBank poate oferi finantari cu valoare intre minim 2.000 lei si maxim 3.000 lei pentru un proiect. Proiectele propuse de echipele de tineri pot insa sa fie in valoare mai mare de 3.000 lei, iar in acest caz, solicitantul trebuie sa faca dovada diferentei dintre suma solicitata de la YouthBank si cea totala necesara proiectului. Suma solicitata va fi analizata in functie de numarul de beneficiari si rezultatele asteptate ale proiectului.

Data preconizata de incepere a proiectelor este 1 aprilie 2013. Proiectele propuse trebuie sa fie realiste privind perioada in care urmeaza sa fie realizate (1 aprilie – 2 iunie 2013).

Echipele de tineri care au o idee de proiect pentru YouthBank pot trimite aplicatiile la adresa [email protected] pana la data de 8 martie 2013.

Inscrierea in concurs a unui proiect se face pe baza formularului tip.

Sursa: YouthBank
Finantator: YouthBank

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul de finantare

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.