185 milioane lei fonduri europene pentru debirocratizarea mecanismului de emitere a actelor de stare civila

2_10_resize.jpg

Ministrul Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb, si ministrul Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, au anuntat, aseara, la sediul Guvernului, semnarea contractului “Sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civila- SIIEASC”.

Proiectul, cu o valoare de 185 milioane lei, va fi derulat pe durata a 36 luni, avand ca obiect informatizarea activitatilor aferente actelor de stare civila (nastere, casatorie, divort, deces) si a serviciilor complementare. Cetatenii vor putea accesa online informatii referitoare la proceduri si formulare. Tot online vor putea descarca si incarca formulare, vor putea plati taxele aferente, se vor putea programa pentru accesarea serviciilor sau vor beneficia de sprijin tehnic.

Alte rezultate – copierea pe suport digital a documentelor de stare civila emise in ultimii 100 ani, stocarea electronica a circa 75 milioane documente digitizate, precum si transferul de extrase de stare civila (in format electronic, semnate cu semnatura calificata) intre structurile administratiei publice locale si centrale. Vor fi eliminate dublarile informationale existente intre sistemele locale si centrale care prelucreaza informatii de stare civila.

Ministrul de Interne, doamna Carmen Dan, a facut o prezentare a avantajelor implementarii unui asemenea proiect la nivel national.

Prezentarea Sistemului informatic pentru eliberarea actelor de stare civila (Sursa: Ministerul Afacerilor Interne)

La randul sau, ministrul Fondurilor Europene a anuntat totodata demararea Programului Afaceri Interne, finantat prin mecanismul financiar al granturilor norvegiene.

Programul, in valoare de aprox. 130 milioane lei, va sprijini proiecte pentru MAI pentru mai buna gestionare a migratiei, cooperarii internationale politienesti si combaterii criminalitatii, dar si pentru pregatirea populatiei si institutiilor impotriva dezastrelor.

De asemenea, ministrul Fondurilor Europene a comunicat semnarea altor doua programe importante pentru Romania, finantate din mecanismul SEE si Norvegia: Dezvoltarea Locala, cu un buget de peste 379 milioane lei, si Justitia, cu o valoare de aproape 243,5 milioane lei.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.