Guvernul a adoptat vineri 15 iulie ordonanța de guvern prin care modifică Codul fiscal, text pe care îl voi analiza în cele ce urmează.
Înainte de a trece la analiză, observăm câteva chestiuni :
- Proiectul este un amalgam de măsuri corecte, dar și de măsuri fundamental greșite – unele de-a dreptul toxice;
- Este evident că motivația multora dintre măsurile adoptate este nevoia de a aduce mai mulți bani la buget, buget afectat de un deficit excesiv, deficit ce trebuie redus semnificativ în următorii ani;
- Este, de asemenea, evident că Guvernul nu a avut tăria să ducă ideile bune până la capăt, ceea ce, mai mult decât sigur, va genera nevoia unor noi și noi modificări, cu efect negativ în ceea ce privește stabilitatea legislativă. Măsurile propuse nu aduc nici echitate fiscală (sarcina fiscală așezată în funcție de mărimea și nu de tipul veniturilor) și nici suficiente venituri bugetare pentru a asigura echilibrul bugetar necesar;
- De menționat că, din momentul punerii proiectului în dezbatere publică și până la adoptare proiectul nu a suferit nicio modificare. Deschiderea guvernanților la a accepta propunerile venite dinspre mediul de afaceri a fost egala cu zero, textul propus inițial a fost considerat ca fiind unul perfect…
Se ratează o bună ocazie de a ne pune ordine în afacerile fiscale, iar acest lucru va aduce, curând, noi modificări ale Codului fiscal.
Problemele bugetare se vor amplifica, iar apropierea de anul electoral 2024 va face încă și mai dificile ajustările necesare.
Mai multe detalii aici