20 septembrie este termenul limita pentru includerea la finantare a scolilor fara autorizatie sanitara

curatenie-in-scoli.jpg

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a comunicat, la sfarsitul lunii august, tuturor unitatilor de invatamant eligibile ca termenul de solicitare a finantarii pentru lucrari necesare obtinerii autorizatiei sanitare de functionare se prelungeste pana la data de 20 septembrie 2016.

Decizia a fost luata pentru a da posibilitatea unui numar cat mai mare de unitati sa demareze in acest an interventiile de acest fel, ca urmare a faptului ca sumele alocate cu aceasta destinatie nu au fost solicitate in integralitate. Este vorba de fonduri in valoare 800.000.000 lei, alocate prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), reprezentand circa 66% din bugetul programului.

Astfel, din 3.471 de unitati de invatamant eligibile, 381 sunt, in prezent, incluse la finantare prin PNDL cu suma de 257.879.369,34 lei (alocare financiara pe perioada 2016-2019), pentru lucrarile necesare obtinerii autorizatiei sanitare. Pentru alte 1.043 de unitati de invatamant, unitatile administrativ-teritoriale (uat) si prefecturile au comunicat ca nu se solicita finantare*, restul de 2.047 fiind unitati pentru care cererea de finantare nu a fost depusa sau a fost depusa cu documentatie incompleta.

Alte 21 de unitati de invatamant sunt, in acest moment, introduse la finantare prin PNDL cu alocatie partiala in suma de 10.720.860,00 lei, pentru perioada 2016-2019, pentru lucrari din alta categorie decat cele necesare obtinerii autorizatiei sanitare de functionare.

O prima analiza arata ca principala cauza a slabei accesari a fondurilor disponibile este legata de capacitatea administratiei locale: unele primarii, mai ales din mediul rural, fie au capacitate redusa de a pregati proiecte, fie deruleaza lent procesul de pregatire a lor, fie au o alta prioritizare a solicitarilor de finantare. Aceasta problema este intalnita nu doar in cazul scolilor, ci in general pentru investitii in plan local.

Guvernul va analiza in cel mai scurt timp masuri pentru a sprijini autoritatile locale in pregatirea de proiecte, doua posibile solutii fiind formarea de echipe centrale de asistenta tehnica si a dezvoltarea unor proiecte-tip, acolo unde este aplicabil.

Amintim si faptul ca Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) urmeaza sa finalizeze maparea starii tuturor unitatilor de invatamant din Romania (conditionalitate ex-ante pentru utilizarea fondurilor europene in domeniul educatiei). Rezultatul va fi accesul la date actualizate a starii infrastructurii din educatie si a cauzelor acesteia.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.