Oamenii de afaceri care vor sa ia fondurile europene de pana la 200.000 de euro pentru microintreprinderi in Programul Operational Regional (POR) 2014-2020 vor fi obligati sa contribuie cu o cofinantare proprie de 10% din valoarea proiectului, a informat Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), care gestioneaza POR.
Masura – decisa de Comitetul de Monitorizare a POR 2014-2020 (CMPOR), prezidat de secretarul de stat Sorin Maxim – reprezinta o modificare majora fata de propunerea initiala publicata de MDRAP in 2015, care prevedea ca finantarea oferita microintreprinderilor va reprezenta 100% din proiect, ceea ce ar fi insemnat ca antreprenorii nu ar fi fost nevoiti sa contribuie cu resurse proprii.
Vorbim despre Prioritatea de investitie 2.1. a Programului Operational Regional (POR) 2014-2020, care ofera ajutoare de minimis de pana la 200.000 de euro cu fonduri europene.
„Pentru apelul de proiecte 2.1 A – Microintreprinderi a fost aprobata introducerea unei contributii financiare obligatorie a beneficiarilor de 10% din cheltuielile eligibile, (prioritatea de investitii 2.1. <<Promovarea spiritului antreprenorial, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri>>” – a informat MDRAP.
Ministerul justifica astfel introducerea cofinantarii de 10%, care li se cere microintreprinderilor in POR:
– „Decizia are la baza experienta finantarilor din perioada de programare precedenta, care a demonstrat ca lipsa unei cofinantari din partea IMM-urilor constituie o bariera in calea cresterii durabile si a cresterii economice”.
– „Totodata, se estimeaza ca masura ar putea avea efect pozitiv asupra absorbtiei fondurilor, intrucat existenta unei contributii financiare proprii creste nivelul de responsabilitate a beneficiarului pe toata durata proiectului, de la depunerea si evaluarea cererii, pana la implemenarea si monitorizarea investitiei”.
„Este o masura care va duce la cresterea bugetului total disponibil pentru finantarea din aceasta schema: programul va putea finanta, din acelasi buget, un numar mai mare de investitii decat in lipsa cofinantarii. Este o premisa pentru utilizarea mai eficienta a banilor alocati si pentru cresterea impactului efectiv al Programului Operational Regional”, a mai explicat si secretarul de stat MDRAP Sorin Maxim.
Primele apeluri de proiecte vor fi lansate luna aceasta
Cine va putea accesa banii europeni pentru microintreprinderi
Potrivit informatiilor disonibile pana in acest moment, din aceasta linie de finantare microintreprinderile vor putea accesa fonduri europene intre 25.000 si 200.000 de euro firme romanesti care au cel mult 9 salariati.
„Valoarea eligibila a proiectului trebuie sa fie de minimum 25.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb InforEuro, valabil la depunerea cererii de finantare” – se arata in versiunea a doua (consultativa) a Ghidului solicitantului.
Eligibile vor fi doar microintreprinderile, adica acele intreprinderi care au cel mult 9 angajati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de maximum 2 milioane de euro.
In plus, beneficiarii trebuie sa intruneasca o serie de conditii suplimentare de eligibilitate, cumulate, printre care amintim:
– Sa fie societate comerciala sau societate cooperativa (SRL, cooperative etc).
– Sa aiba vechime de cel putin 1 an fiscal integral
– Solicitantul a inregistrat un numar mediu de salariati de cel putin unul, in anul fiscal anterior depunerii cererii de finantare. Aceasta conditie, de a avea cel ptin un angajat, a fost mentinuta si in forma a doua consultativa a propunerii de Ghid al solicitantului, pentru care consultarea publica s-a incheiat la 1 martie. Conditia ar putea, insa, sa fie eliminata din forma finala de Ghid care va fi operationalizata.
Unde va putea antreprenorul sa investeasca banii europeni
De la bun inceput, trebuie sa precizam ca vor fi excluse de la finantarea prin aceasta linie microintreprinderile din regiunea Bucuresti-Ilfov, care este considerata ca fiind mai dezvoltata.
Astfel, antreprenorii din Capitala si judetul Ilfov sunt indemnati sa foloseasca instrumentele financiare europene, cum sunt garantiile europene, la contractarea de credite bancare.
„Urmare a finalizarii evaluarii ex-ante privind utilizarea instrumentelor financiare dedicate IMM-urilor in perioada 2014-2020, s-a evidentiat faptul ca alocarea financiara dedicata regiunii Bucuresti-Ilfov ar avea un efect de multiplicare mai mare daca ar fi utilizata in cadrul unui instrument financiar. IMM-urile din regiunea BI vor putea utiliza instrumentul de garantare”, spune Autoritatea de Management POR.
De asemenea, vor fi finantare doar afacerile din mediul urban: orasele si municipiile din Romania, precum si satele care din punct de vedere administrativ – teritorial apartin de orase, ci nu de comune.
„Spatiul destinat implementarii proiectului trebuie sa fie situat in mediul urban, in cadrul regiunii de dezvoltare in care se depune cererea de finantare”, precizeaza AM POR.
Ca domeniu de activitate, principala activitate sprijinita prin intermediul acestei prioritati de investitie vizeaza Constructia / modernizarea si extinderea spatiului de productie / servicii microintreprinderilor, inclusiv dotare cu active corporale si necorporale.
Ce se intampla cu TVA
Un aspect important al acestei scheme de finantare este legata de eligibilitatea taxei pe vaoare adaugata.
Potrivit AMPOR, antreprenorii vor putea deconta din bani europeni cheltuiala cu taxa pe valoare adaugata la investitii, dar numai in cazul in care aceasta este nedeductibila.
„Este eligibila doar TVA nedeductibila, potrivit legii. (…) Valoarea eligibila cuprinde si TVA nerecuperabila, conform legii (cheltuiala eligibila)”, a mentionat AM POR.
O alta chestiune este legata de durata maxima de implementare a proiectelor. Aceasta va fi stabilita in functie de aprobarea schemei ajutorului de minimis.
Resurse utile:
Foma a doua consultativa a propunerii de Ghid al solicitantului
Ghidul Solicitantului POR – conditii generale
Model de Plan de afaceri
Model de plan de marketing.
Sursa: Startupcafe.ro