200 de kilometri de retele de apa si canalizare, statii de tratare si de epurare, realizate in judetul Hunedoara cu finantare UE

apa-canalizare.jpg

Aproape 200 de kilometri de retele de apa potabila si de canalizare au fost construiti sau reabilitati in cadrul unui proiect derulat de compania publica Apa Prod SA Deva, al carei actionar este Consiliul Judetean Hunedoara, finantarea investitiei in valoare de 103,36 milioane euro fiind asigurata din fonduri europene.

Proiectul a inceput in februarie 2013, cand s-a semnat contractul de finantare, iar lucrarile s-au incheiat dupa trei ani, dupa care au urmat alti doi ani pentru notificarea defectelor.

„Prin acest proiect s-au realizat investitii importante in infrastructura de apa si apa uzata a judetului Hunedoara. intre acestea se numara doua statii de tratare a apei in localitatea Santamaria Orlea, care deservesc toata regiunea Hateg-Calan-Deva-Simeria si care asigura un debit de 700 de litri de apa pe secunda. O alta statie de tratare a apei este la Brad-Criscior si are un debit de 60 de litri pe secunda, fiind in masura sa asigure apa potabila pentru toata zona Brad”, a declarat Delia Doana, manager de proiect.

In acelasi proiect au mai fost reabilitate statiile de epurare a apei din localitatile Deva si Santuhalm, cele doua avand posibilitatea sa prelucreze apele uzate de la 185.000 de locuitori.

In plus, au fost reabilitate rezervoarele de apa potabila din Deva si Hunedoara, iar in orasul Calan s-a rezolvat problema deficitului de apa si a rezervei de incendiu.

La randul sau, directorul general al operatorului regional de apa, SC Apa Prod SA, Victor Arion, a mentionat ca proiectul de extindere si reabilitare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Hunedoara este cel de-al treilea incheiat, dupa anul 2001, de compania publica aflata in subordinea CJ Hunedoara.

„Proiectul s-a derulat in 17 localitati din judetul Hunedoara. Obiectivul acestuia a fost imbunatatirea standardelor de viata si a standardelor de mediu. in continuare, ne propunem sa atragem fonduri nerambursabile si din exercitiul financiar 2014-2020, bani din care sa continue investitiile in infrastructura de transport a apei potabile si a celei uzate”, a spus Arion.

In valoare de 103,36 milioane euro, proiectul a fost finantat in cadrul POS Mediu 2007-2013, contractul de finantare fiind semnat in februarie 2013.

Sumele alocate au provenit in proportie de 82,7% din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 10,17% de la bugetul de stat, 0,94% de la bugetele locale ale primariilor pe raza carora se afla beneficiarii investitiei, iar 6,19% reprezinta cofinantarea companiei Apa Prod SA Deva.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top