2021-2027 – negocierile tehnice cu Comisia Europeană privind viitoarele priorități de investiții din bani europeni au fost reluate la București

6646c92eee16da72761076f17b06bd38-800x500.jpg

Cea de-a doua reuniune de lucru privind definitivarea priorităților de finanțare din fonduri europene ale României după 2020 a fost organizată, timp de două zile, la sediul Ministerului Fondurilor Europene, cu participarea reprezentanților MFE, Comisiei Europene și ministerelor care gestionează proiecte cu finanțare europeană.

Scopul acestui demers este elaborarea documentelor de programare privind investițiile prevăzute prin Politica de Coeziune în viitoarea perioada de programare, 2021-2027.

Prima zi a fost axată pe discuții privind sănătatea, ocuparea forței de muncă și incluziunea socială.

În cea de-a doua zi s-a discutat despre prioritizarea investițiilor în inovare, digitalizare, mediu – infrastructură de apă, biodiversitate, energie, telecomunicații și transport.

Chiar dacă viitoarele regulamente europene încă nu sunt aprobate, aceste discuții informale cu reprezentanții Comisiei Europene sunt necesare pentru ca țara noastră să aibă create premisele folosirii mai inteligente și eficiente a banilor europeni de care va beneficia după anul 2021. România se numără, de altfel, printre primele State Membre care au demarat negocierile tehnice cu Comisia Europeană privind prioritățile viitoare.

Dialogul a fost condus de ministrul Roxana Mînzatu și de secretarul de stat Mihaela Toader.

Comisia Europeană a fost reprezentată la reuniune de o delegație condusă de Dl. Carsten Rasmussen, șef Unitate DG Regio. A fost prezentă, de asemenea, Dna. Sandrine de Buggenoms, șef Unitate Geografica DG Employment.

Prima reuniune tehnică cu Comisie Europeană privind viitoarele priorități de investiții din bani europeni a a vut loc la Bruxelles, la jumătatea lunii mai.

Reamintim că propunerea Comisiei Europene prevede ca România să poată beneficia în perioada 2021 – 2027 de aprox. 30,6 miliarde euro, (fără cofinanțare), astfel:

17,323 mld. euro, prin FEDR;
8,385 mld. euro, prin FSE Plus;
4,499 mld. euro, prin FC;
392 mil. euro prin Programul Cooperare Teritorială Europeană.

În actualul exercițiu financiar (2014-2020), țara noastră beneficiază de 22,4 miliarde euro prin Politica de Coeziune.

Sursa: MFE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top