263 milioane de euro de la UE pentru proiecte de infrastructura energetica

infrastructura.jpg

Comisia Europeana va investi 263 milioane de euro intr-o serie de proiecte cheie pentru infrastructura energetica europeana.

Cea mai mare parte dintre aceste investitii va merge spre sustinerea constructiei unei infrastructuri in domeniul gazelor naturale in regiunea Marii Baltice precum si pentru sprijinirea sectorului electricitatii din intreaga Europa. Un numar de noua proiecte, niciunul din Romania, au fost selectate in urma unei proceduri de depuneri de propuneri in cadrul facilitatii ‘Conectarea Europei’.

„O infrastructura energetica bine conectata este esentiala pentru realizarea Uniunii Energetice. Acest sprijin de la UE va ajuta la acoperirea golurilor existente in infrastructura energetica, ceea ce ne va permite sa realizam o piata energetica europeana conectata. Acest lucru este necesar pentru a intari securitatea aprovizionarii energetice si a utiliza mai eficient resursele energetice„, a declarat comisarul european pentru Energie, Arias Cańete.

Din cele noua propuneri selectate pentru finantare, cinci sunt in sectorul gazelor naturale (care vor beneficia de un sprijin de la UE in valoare de 210 milioane de euro), iar patru in sectorul energiei electrice (care vor beneficia de un sprijin de la UE in valoare de 53 milioane de euro). De asemenea, trei dintre propuneri selectate se refera la lucrari de constructii (sprijin de 236 milioane de euro) si sase se refera la efectuarea de studii (sprijin de 27 milioane de euro).
In sectorul electricitatii, lista proiectelor selectate include si constructia unei noi linii de transmisie a energiei electrice cu o lungime de 100 de kilometri intre Dobrudja si Burgas in Bulgaria. Acest proiect va intari rezistenta retelei de transport a energiei electrice din Bulgaria. Proiectul va beneficia de un sprijin de la UE in valoare de 29,9 milioane de euro.

In cadrul facilitatii ‘Conectarea Europei’ o suma totala de 5,35 miliarde de euro a fost alocata pentru proiecte de infrastructura energetica trans-europeana pentru perioada 2014-2020. Pentru a fi eligibile pentru un grant, propunerile trebuie sa vizeze proiecte de interes comun. In prezent, exista 195 de proiecte de infrastructura energetica europeana considerat drept proiecte de interes comun. Lista proiectelor este revizuita odata la doi ani.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top