268,4 milioane EUR pentru 202 proiecte in domeniul mediului

program-mediu.jpg

Comisia Europeana a aprobat finantarea a 202 noi proiecte in cadrul programului LIFE+, fondul pentru mediu al Uniunii Europene. Proiectele vizeaza actiuni in domeniul conservarii naturii, al politicii de mediu, al schimbarilor climatice, precum si activitati de informare si comunicare privind problemele de mediu. Ele reprezinta o investitie totala de aproximativ 516,5 milioane EUR, din care UE va furniza 268,4 milioane.

In urma celei mai recente cereri de propuneri, care s-a incheiat in iulie 2011, Comisia a primit 1.078 de candidaturi din cele 27 de state membre ale UE. Dintre acestea, 202 au fost selectionate pentru cofinantare in cadrul celor trei componente ale programului: LIFE+ Natura si biodiversitate, LIFE+ Politica si guvernanta in materie de mediu si LIFE+ Informare si comunicare. Proiectele selectate sunt prezentate aici.

Proiectele din cadrul componentei LIFE+ Natura si biodiversitate vizeaza ameliorarea starii de conservare a unor specii si habitate pe cale de disparitie. Dintre cele 268 de propuneri primite, Comisia a ales pentru finantare 76 de proiecte depuse de parteneriate intre organisme de conservare a naturii, autoritati guvernamentale si alte parti interesate. Situate in 22 de state membre, ele reprezinta o investitie totala de 241,8 milioane EUR, din care UE va furniza 136 milioane EUR. 71 dintre acestea se inscriu in categoria „Natura” si vor contribui la punerea in aplicare a directivelor „Pasari” si/sau „Habitate” si la dezvoltarea retelei Natura 2000. Celelalte cinci abordeaza aspecte mai vaste ale biodiversitatii.

Proiectele din cadrul componentei LIFE+ Politica si guvernare in materie de mediu sunt proiecte-pilot care contribuie la dezvoltarea de politici, tehnologii, metode si instrumente inovatoare. Dintre cele 607 propuneri primite, Comisia a selectat pentru finantare 113 proiecte depuse de o gama larga de organizatii din sectorul public si privat. Proiectele câstigatoare reprezinta o investitie totala de 258,4 milioane EUR, din care UE va furniza aproximativ 124,4 milioane.

In cadrul acestei componente, Comisia va contribui cu peste 31,4 milioane EUR la 23 de proiecte care abordeaza in mod direct schimbarile climatice, cu un buget total de 67,8 milioane EUR. In plus, numeroase alte proiecte care se concentreaza asupra altor aspecte vor avea un impact indirect asupra emisiilor de gaze cu efect de sera. Deseurile si apa sunt alte doua domenii importante asupra carora se concentreaza actiunile, cu 29 si, respectiv, 19 proiecte selectate.

Proiectele din cadrul componentei LIFE+ Informare si comunicare disemineaza informatii, pun in evidenta problemele de mediu si ofera activitati de formare si de sensibilizare cu privire la prevenirea incendiilor forestiere. Dintre cele 203 propuneri primite, Comisia a selectionat pentru finantare 13 proiecte depuse de diferite organizatii publice si private din domeniul naturii si/sau al mediului. Proiectele se desfasoara in noua state membre si reprezinta o investitie totala de 16,2 milioane EUR, din care UE va furniza aproximativ 7,2 milioane EUR.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top