3 noi standarde de cost pentru lucrarile finantate de Ministerul Dezvoltrii Regionale si Turismului

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri, 14 iulie 2010, la propunerea Ministerului Dezvoltrii Regionale si Turismului, standardele de cost pentru: reabilitare drum judetean clasa tehnic III ÷ V, modernizare drum judetean clasa tehnic III ÷ V si sistem centralizat de alimentare cu ap in mediul rural.

Noile standarde de cost au fost elaborate deoarece pana in acest moment nu existau astfel de documente orientative si concomitent se constata mari diferente intre preturile acceptate la nivelul autoritatilor contractante, pentru categoriile de lucrari de natura celor care fac obiectul acestor standarde.

Standardele aprobate constituie documente de referinta, cu rol de directivare in promovarea obiectivelor de investitii finantate din fonduri publice, similare din punct de vedere tehnic cu obiectivele de referint prezentate in standardele respective.

Standardele de cost vor fi folosite pentru: fundamentarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivelor de investitii, fundamentarea necesarului de fonduri publice pentru finantarea programelor de investitii in conditii de eficienta economic si analiza ofertelor de catre membrii comisiilor de evaluare in vederea adjudecarii contractelor privind executia lucrarilor de constructii, precum si operatorilor economici, pentru elaborarea ofertelor in vederea contractarii lucrarilor de constructii.

La stabilirea costurilor investitiei de baza s-au avut in vedere: analiza dispersiei costurilor unitare la obiective similare contractate in perioada 2008-2009 si costul investitiei de baza rezultata din rularea listelor cu cantitati pe categorii de lucrari in preturi.

Standardele de cost amintite constituie anexa la Hotrarea pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 363/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru obiective de investitii finantate din fonduri publice.

Sursa: MDRT

0 thoughts on “3 noi standarde de cost pentru lucrarile finantate de Ministerul Dezvoltrii Regionale si Turismului”

 1. Marian GHIONU spune:

  2. Pentru eficientizarea cheltuielilor din fonduri publice, pentru urmatoarele capitole/subcapitole de cheltuieli necuprinse in standardul de cost se iau in considerare urmatoarele niveluri maximale de cheltuieli, exprimate in procent, astfel:
  a) proiectare si inginerie: 3,0% din valoarea investitiei de baza;
  b) consultanta: 1,0% din valoarea investitiei de baza;
  c) asistenta tehnica: 1,5% din valoarea investitiei de baza;
  d) organizare de santier: 2,5%;
  e) cheltuieli diverse si neprevazute: 10,0%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.