328 de cercetatori de elita aflati la inceputul carierei au primit granturi din partea UE

cercetare3.jpg

cercetare3328 de oameni de stiinta de nivel inalt au fost selectati de catre Consiliul European pentru Cercetare (CEC) pentru a beneficia de prestigioasele sale granturi pentru cercetatori aflati la inceputul carierei, in valoare de pana la 2 milioane de euro fiecare.

Prin suma alocata – 485 de milioane de euro – se doreste sprijinirea, in Europa, a unei noi generatii de oameni de stiinta de elita, pentru a dezvolta “cercetarea fundamentala”: proiecte de cercetare ambitioase, cu grad ridicat de risc si rezultate concrete valoroase din orice domeniu.

Proiectele selectate acopera o gama larga de teme, printre care articolele de imbracaminte din textile electronice alimentate cu caldura corpului, detectarea bacteriilor prin miros, “competenta in materie de toxicitate” din industria petrochimica, originile rationalitatii umane, combaterea inflamatiilor legate de cancer, precum si optimizarea designului interfetelor cu utilizatorul. Cititi aici despre unele dintre proiectele selectate.

In acest an, se acorda granturi unor cercetatori cu 38 de nationalitati diferite, care lucreaza in 180 de institutii din intreaga Europa. In ceea ce priveste institutiile gazda, Germania (70 de granturi) si Marea Britanie (55 de granturi) sunt in frunte, urmate de Franta (43) si Olanda (34). Ceilalti cercetatori lucreaza in Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Israel, Italia, Norvegia, Portugalia, Romania, Serbia, Spania, Suedia si Turcia, dar exista si un proiect CERN in Elvetia.

Aproximativ 40 de cercetatori sunt de nationalitate neeuropeana; de exemplu, printre beneficiarii granturilor se numara cercetatori din America de Nord si de Sud, din Asia, din Australia, din Noua Zeelanda si din Rusia. Multi dintre acestia sunt deja stabiliti in Europa.

Exista, de asemenea, 18 cercetatori care vin in Europa special pentru a-si realiza proiectele finantate de CEC, inclusiv 13 europeni care se intorc acasa, precum si oameni de stiinta care se muta din Australia si America de Nord in Europa. Aceasta situatie este in concordanta cu misiunea CEC de a atrage in Europa mai multi cercetatori excelenti.

Varsta medie a cercetatorilor selectati este de aproximativ 35 de ani.

Context

Aceasta a saptea editie a concursului de granturi pentru cercetatorii aflati la inceputul carierei este prima care se desfasoara in cadrul programului Orizont 2020 al UE. Concursul a atras 3.273 de cereri, dintre care 10% au fost acceptate. Dintre beneficiarii granturilor, 143 activeaza in domeniul “stiinte fizice si inginerie”, 124 in domeniul “stiinte ale vietii” si 61 in domeniul “stiinte sociale si umaniste”. In acest an, proportia femeilor in randul beneficiarilor a crescut la 33%, fata de 30% anul trecut.

Finantarea le va permite beneficiarilor de granturi sa-si creeze propriile echipe de cercetare, angajand in total peste 1.400 de doctoranzi si postdoctoranzi ca membri ai echipelor. CEC contribuie astfel la sprijinirea aparitiei unei noi generatii de cercetatori de varf in Europa.

Granturile CEC pentru cercetatori aflati la inceputul carierei sunt acordate cercetatorilor de orice nationalitate cu o experienta de 2-7 ani dupa finalizarea doctoratului (sau echivalent) si cu o evolutie foarte promitatoare a carierei lor stiintifice. Cercetarea trebuie sa se desfasoare intr-o organizatie de cercetare publica sau privata cu sediul intr-unul dintre statele membre ale UE sau in tarile asociate. Finantarea (maximum 2 milioane de euro per grant) este furnizata pe o perioada de pana la cinci ani.

Creat in 2007 de catre UE, Consiliul European pentru Cercetare (CEC) este prima organizatie europeana de finantare a cercetarii de varf in domenii de frontiera. In fiecare an, se selecteaza si se finanteaza cei mai buni si mai creativi cercetatori indiferent de nationalitate si de varsta, pentru a desfasura in Europa proiecte de cinci ani. De asemenea, CEC se straduieste sa atraga in Europa cercetatori de nivel inalt din intreaga lume. Pana in prezent, Consiliul European pentru Cercetare a finantat peste 4.500 de cercetatori de nivel inalt aflati in diferite etape ale carierei lor.

Sursa: Comisia Europeana

One thought on “328 de cercetatori de elita aflati la inceputul carierei au primit granturi din partea UE”

  1. brunete spune:

    vreau si eu o subventie sa fac cercetari.am cateva idei,si vreau sa vad daca sunt bune de ceva ideiile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.