3,8 miliarde de euro: riscul de dezangajare si proiectele lor. Atentie la Transporturi si Mediu

autostrada.jpg

autostradaRomania risca dezangajari de fonduri structurale si de coeziune acumulate la nivelul anului 2013 de circa 3,8 miliarde de euro, care ar putea pune o presiune dubla asupra bugetului de stat, din cauza gradului redus de implementare a marilor priecte pe fonduri europene.

Daca acestea nu vor fi terminate pana la finalul anului 2015, ar urma ca Romania sa fie obligata sa returneze Comisiei Europene si banii europeni absorbiti pana atunci pentru proiectele respective. In plus, Romania ar urma sa piarda bani prin ratarea atragerii restului de fonduri europene puse la dispozitie de Comisie pentru lucrarile respective.

Presiunea asupra bugetului de stat ar urma sa fie accentuata de necesitatea ca proiectele sa fie terminate din bani de la bugetul de stat.

Dezangajarea si consecintele ei

Guvernul are intocmita o lista de 150 de proiecte prioritare pe fonduri europene, in valoare totala de 14 miliarde de euro, care trebuie sa fie terminate pana la finalul anului 2015 – termen care ar putea fi prelungit cu un an numai daca decizia politica luata la Consiliul European de saptamana trecuta va fi pusa in practica prin modificari de legislatie sau de proceduri care sa fie luate de Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European si Comisia Europeana.

Potrivit unor surse guvernamentale, o solutie pentru evitarea pierderii de fonduri europene in cazul proiectelor cu grad redus de implementare este ca, intr-un proces mai larg de conciliere cu Comisia Europeana, Romania sa partitioneze marile proiecte astfel incat cheltuielile efectuate in interiorul partitiilor incheiate sa fie considerate mai departe cheltuieli eligibile.

Insa pentru aceasta procedura este nevoie ca fiecare minister care are in management programe pe fonduri structurale sa realizeze o analiza la fiecare proiect de dimensiuni mari.

Dupa incheierea analizei si partitionarea proiectelor, ar urma procesul propriu-zis cu Comisia Europeana, pentru ca aceasta sa fie convinsa sa accepte ca Romania sa cheltuiasca si dupa sfarsitul anului 2015 banii europeni neutilizati in actualul exercitiu financiar.

Anul trecut, Romaniei i-au fost dezangajate 192 de milioane de euro, fonduri europene pe care nu le mai poate accesa.

In conditiile prezente, in anul 2013, Romania are de cheltuit in total 6,5 miliarde de euro, pentru a nu-i fi dezangajate fonduri europene, bani acumulati din 2011 (in sistemul n+2).

Dezangajarea inseamna nu doar pierderea banilor necesari finalizarii proiectelor, ci si obligatia de-a da inapoi Europei banii cheltuiti pana la scandenta in respectivele proiecte. Guvernul ar trebui, deci, sa se concentreze pe finalizarea lor si absorbtia urgenta a miliardelor de euro.

Mai multe detalii: CursDeGuvernare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top