Strategii de supravietuire in criza

Renuntand la un loc de munca bine platit in urma cu aproximativ 6 luni in favoarea doctoratului, m-a facut, in momentul de fata, sa ma gandesc la viitor, la oportunitatile pe care le voi avea. Fiind putin pesimist din fire (si avand informatii primite “din surse”), mi-am dat seama ca degeaba fac doctoratul atat timp cat nu voi incerca sa folosesc cunostintele acumulate si, de ce nu, diploma de doctor.
“Sursele” mentionate anterior se refera la un prieten ce a terminat cu aproximativ un an in urma doctoratul in domeniul stiintelor economice si, dupa aproximativ 6 luni de cautari pentru o pozitie ce i se potrivea conform formarii sale (fiind licentiat in economie, master in relatii internationale si doctorat in management), a fost obligat sa accepte un loc de munca sub nivelul sau – respectiv cel de de ospatar intr-un binecunoscut restaurant din Iasi (aceasta situatie s-a reglementat dupa 5 luni, respective luna trecuta cand s-a angajat ca economist la acelasi restaurant). A fost obligat sa accepte pozitia de ospatar deoarece avea o familie de intretinut (salariul fiind de 900 lei net+bonuri de masa+bacsisuri). Se pare ca a fost obligat sa devina “omul bun la toate”.
Ceea ce vreau sa scot in evidenta este faptul ca, in Romania, nu sunt recunoscute persoanele bine pregatite si nu sunt folosite la intreaga lor capacitate.

Bye Bye my future!!!

Bye Bye my future!!!

De aceea, le ofer acestora urmatoarele solutii:
– Daca sunteti proaspeti absolventi de master si nu gasiti loc de munca in Romania (presupunand ca nu aveti experienta in munca), nu va duceti la cules capsuni sau alte prostii de genul, nu va angajati ca ospatari. Sunt oferte de stagii de pregatire in toate domeniile de activitate pentru tineri foarte bine pregatiti. Un exemplu ar fi programul de Trainee al Comisiei Europene. Se plateste foarte bine, este o experienta buna de trecut in CV si, daca va faceti treaba excelent, puteti ramane acolo ca junior officers.
http://ec.europa.eu/stages/information/traineeship_en.htm#Infotab1 – Pentru cei cu facultate, mastere, doctorate si multe alte diplome, oportunitatile sunt mai mari. Este de ajuns sa cauti pe Wikipedia o lista cu universitatile din Europa, Asia sau doar tara care te intereseaza si sa aplici pentru un loc de munca. Spre deosebire de Romania, pe siteurile universitatilor din strainatate se gaseste si sectiune de Cariere, lucru interesant. Un site dragut pentru doctoranzi/doctori/cercetatori este http://www.postdocjobs.com .Alt site la fel de dragut pentru aceleasi categorii este http://www.academiccareers.com .
– Pentru profesionistii din domeniul dezvoltarii (rurale, urbane, economice, sociale, cultural etc.), manageri de proiecte, asistenti sociali etc., cel mai bun site de profil pe care il pot recomanda, in momentul de fata, este cel al Devex: http://www.devex.com . Aici veti gasi joburi la nivel mondial in toate domeniile de activitate, pentru toate tipurile de profesionisti, cu orice nivel si tip de educatie si calificare (incepand, bineinteles, de la diploma de licenta si 0 ani experienta in munca).
Ideea este simpla. Daca Romania inca mai doreste “omul bun la toate”, iar noi nu le putem oferi asta deoarece am decis sa ne calificam pe un anumit domeniu care ar putea aduce mai multe beneficii tarii, atunci e timpul sa ajutam pe altii.
Trebuie sa supravietuim in criza cum putem mai bine (nu e vorba doar de tara pana la urma; trebuie sa mancam si noi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.