450 de de primarii din Republica Moldova s-au infratit cu localitati din Romania ca sa acceseze fonduri pentru dezvoltare

bani_plic.jpg

450 de localitati din Republica Moldova s-au infratit cu primarii romanesti pentru a putea avea acces la fonduri pentru dezvoltare. Edilii moldoveni cer Guvernului de la Bucuresti sa dea bani direct autoritatilor locale si nu Executivului de la Chisinau. O ordonanta din 2014 prevede ca Romania poate finanta proiecte in localitatile moldovenesti infratite.

O mie de primari de pe ambele maluri ale Prutului s-au adunat la Bucuresti pentru a parafa parteneriate culturale si economice intre localitatile romanesti si cele moldovene. Aceste acorduri vin cu avantaje clare pentru edilii moldoveni. Guvernul Romaniei poate sprijini cu bani proiecte necesare comunitatilor din localitatile infratite.

„Aceste infratiri ar trebui cumva si bugetate in bugetele locale din Romania. Comunitatea locala ar vedea ca ceva bun se intampla si asta le-ar da incredere sa sustina in continuare directia proeuropeana a Republicii Moldova. Daca ar avea in fiecare an 100.000 de euro la bugetul lor suplimentar, credeti-ma, lucrurile vor merge ireversibil spre integrarea europena indiferent ce va fi in Guvernul Republicii Moldova“, spune Dorin Chirtoaca, primar Chisinau.

„Sa cerem guvernului Ciolos sa finanteze corespunzator autoritatile locale din Romania si sa sustina proiecte in Republica Moldova si sa nu mai bage bani in Guvernul domnului Plahotniuc de la Chisinau“, precizeaza George Simion, presedintele Platformei unioniste Actiunea.

„Foarte multe comunitati si din Romania nu pot sa traiasca numai din resurse propriii. Si guvernul are un rol de determinant in a sustine aceste comunitati locale din Romania sa isi ajute fratii de peste Prut“, spune Ludovic Orban, vicepresedinte Camera Deputatilor.

Edilii din Republica Moldova spun ca banii romanesti ajunsi pana acum pe mana Guvernelor de la Chisinau nu s-au simtit si in cresterea nivelului de trai al populatiei. Presedintele Klaus Iohannis a oprit un imprumut de 150 de milioane de euro pe care Romania trebuia sa il acorde Executivului de la Chisinau, tocmai din cauza instabilitatii politice.

Sursa: Digi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.