50.000 de euro pentru romanii care se intorc in tara si vor sa-si deschida o afacere

bani-716x300.jpg

Romanii din strainatate care vor sa se intoarca in tara vor primi un grant de pana la 50.000 de euro pentru a-si deschide o afacere, potrivit unui proiect de program guvernamental, care va fi lansat in dezbatere publica la inceputul lunii septembrie, a declarat, Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

Programul va fi implementat de Ministerul Fondurilor Europene si va avea un buget total de 30 de milioane de euro, care vor proveni din fonduri europene, prin Programul Operational Capital Uman. Fiecare beneficiar va primi pana la 50.000 de euro, adica 90% din totalul investitiei.

“Inca din februarie am cautat sa cream un program care sa atraga potentiali antreprenori romani care au deja experienta in strainatate. Am decis la nivel de Guvern sa implementam acest program cat mai repede, in aceasta toamna. Mizam pe o schema cu un buget total de 30 de milioane de euro din POCU (Programul Operational pentru Capital Uman — n. r.) prin care sa stimulam romanii din diaspora sa se intoarca prin investitii si antreprenoriat“, a spus Vrinceanu.

Potrivit acestuia, viitorii antreprenori vor beneficia si de consultanta si training in afaceri.

“Din punctul meu de vedere, este important, in primul rand, sa oferim nu doar granturi, ci si consultanta, training, cursuri pentru cei care vor beneficia de aceste granturi. In al doilea rand, este important sa promovam in mod onest aceste programe, intrucat am observat in piata ca increderea in stat si administratie a romanilor plecati este foarte redusa si ei au senzatia ca li se iau bani, nu li se dau”, a aratat secretarul de stat.

El a amintit ca exista in piata un numar mare de granturi lansate, cu bani de la stat sau bani europeni, insa potentialii beneficiari nu stiu de existenta acestora.

Vrinceanu a adaugat ca este de preferat ca romanii care se intorc sa isi deschida un business in zona lor de expertiza, spre exemplu cine a lucrat in constructii sa isi deschida o firma in acest sector, iar cine a ingrijit persoane varstnice sa deschida un azil de batrani.

“Acestea sunt modele de business destul de greoaie, tocmai din aceasta cauza este importanta sa le oferim si consultanta, nu doar granturi”, a precizat el.

Oficialul ministerial a mai spus ca in categoria potentialilor beneficiari se vor incadra si studentii care au studiat in strainatate si vor sa se intoarca in tara, nu doar cei care au lucrat in afara. Criteriile finale de eligibilitate pentru beneficiari vor fi stabilite in cadrul procesului de consultare publica, proces care va fi demarat la inceputul lunii septembrie, a adaugat Claudiu Vrinceanu.

Secretarul de stat in MECRMA a participat marti la consultarile din cadrul proiectului “Romania competitiva”, cu tema Diaspora — “Mobilitatea fortei de munca: brain-regain’.

Conform MECRMA, in cadrul proiectului “Romania competitiva”, au fost programate o serie de 16 sesiuni consultative pe baza celor peste 90 de masuri economice identificate care pot contribui la definirea unei viziuni de consens in ceea ce priveste o crestere economica sustenabila pana in anul 2020.

Sursa: Agerpres

4 thoughts on “50.000 de euro pentru romanii care se intorc in tara si vor sa-si deschida o afacere”

  1. Valerica ursu spune:

    Buna.is plecat de 20 de ani in spania si anul asta vrem sa ne intoarcem de tot . In toamna vrem sa poneme 10 hectáre de usturoi si nu stim procedimiento pentru finan tare…..

  2. Sunt de 3 ani in anglia vreau sami drschid o ferma ce trebiue sa fac sa ma ajute statul

  3. Michi Viorica spune:

    Buna ma numesc Michi Viorica mam intors in tara am locuit in germania 9 ani am 47 de ani si as dori sami deschid o afacere in rominia si vreau sa ramin in tara ce pot sa fac sa indeplinesc aceste condinti astept un raspuns multumeswc

  4. Michi Viorica spune:

    Buna as dori sa aflu daca intradevar statu ma va ajuta sami deschid o afacere in tara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.