CEC Bank si Banca Transilvania, selectate de Ministerul Economiei pentru implementarea programelor START si SRLD

banca_transilvania.jpg

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) a selectat CEC Bank si Banca Transilvania drept partenere in implementarea programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri (SRLD) si a programului START 2016, informeaza institutia.

„Avand in vedere faptul ca cele doua institutii de credit au indeplinit cerintele solicitate si ca ofertele de creditare prezentate sunt similare, am decis sa oferim aplicantilor la cele doua programe nationale posibilitatea de a alege institutia de credit prin intermediul careia vor implementa programele in anul 2016„, a declarat Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in minister.

In comparatie cu anul trecut, posibilitatea implementarii in parteneriat cu institutii de credit a programelor dedicate start-up-urilor si debutantilor in afaceri conduce la timpi suplimentari de efectuare a cheltuielilor de catre beneficiari, masura fiind totodata menita sa incurajeze creditarea intreprinderilor aflate la inceput de drum, spun reprezentantii ministerului.

O alta noutate fata de anii precedenti este posibilitatea acordata de institutiile de credit partenere de a oferi aplicantilor care solicita aceasta facilitate un credit-punte pentru componenta de fond nerambursabil si TVA, se arata intr-un comunicat al MECRMA.

„Conform art 7, lit. c din Hotararea Guvernului nr. 96/2011 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri, cu completarile si modificarile ulterioare, incepand cu data de 30.08.2016, ora 20.00, aplicatia de inscriere va deveni inactiva si din data de 31.08.2016, ora 10.00 se va deschide o noua sesiune de inscrieri, care va ramane activa pana in data de 14.09.2016, ora 20.00. Numerele de inregistrare in Registrul Unic Electronic vor fi atribuite aplicantilor dupa inchiderea celei de-a doua sesiuni de inscriere„, se precizeaza in comunicatul ministerului.

Dobanzile si comisioanele

Cele doua banci trebuie sa ofere credite in urmatoarele conditii, in programele Start si SRL-D:

  • dobanda la credit: ROBOR la 6 luni + max. 3%, actualizare semestriala. La 30 august 2016, dobanda ROBOR la 6 luni era de 1%.
  • comision la credit: max 0,5%, din valoarea creditului;
  • comision de gestiune: max 1% din valoarea creditului – se incaseaza la efectuarea primei trageri din credit;
  • alte comisioane: max 1% din valoarea creditului – se incaseaza la efectuarea primei trageri din credit;
    termen de creditare: max 60 luni;
  • garantii: 80% din valoarea creditului garantat  FNGCIMM, 20% din valoarea creditului, garantat de  bunurile achizitionate in cadrul programului;
  • sa nu perceapa comision la rambursarea anticipata a creditului.
  • perioada de gratie: minimum 12 luni la Programul Start si minimum 6 luni la Programul SRL-D.

De asemenea, bancile selectate au indeplinit o serie de conditii, printre care:

  • sa aiba cel putin cate o sucursala in fiecare judet;
  • sa aiba conventie cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A.-IFN (FNGCIMM), prin care creditul bancar acordat in cadrul acestui Program sa fie garantat in proportie de 80%;
  • sa aiba cate un reprezentant la nivelul fiecarei sucursale pentru evaluarea Planurilor de Afaceri ale solicitantilor de alocatie financiara nerambursabila (AFN) si credit bancar.

Pentru a obtine banii de la stat, un antreprenor treuie sa vina el cu partea de cofinantare, cu banii pentru nvestitia initiala si cu plata TVA. Astfel, la programul SRL-D, de exemplu, trebuie sa ai de la inceput disponibili 20.000 Euro, plus TVA, pentru a face investitia, dupa care statul iti ramburseaza cheltuieli in limita a 10.000 Euro. Prin parteneriatul cu bancile, antreprenorul isi poate acoperi atat cofinantarea, cat si investitia initiala cu un credit bancar, dupa care statul ii plaeste direct bancii partea de ajutor nerambursabil pe care antreprenorul a accesat-o eligibil.

Resurse utile:

Descarca conditiile de creditare ale Bancii Transilvania in programul Start 2016

Descarca conditiile de creditare ale CEC Bank in programul Start 2016

Descarca conditiile de creditare ale Bancii Transilvania in programul SRL-D

Descarca conditiile de creditare ale CEC Bank in programul SRL-D

Sursa: MECRMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top