500 milioane lei pentru programul Iluminat Public Ecologic: sesiune de înscriere a unităților administrativ-teritoriale

euro-finantare.jpg

UPDATE 20 NOIEMBRIE 2024:

AFM a organizat cea de-a cincea ediție a Programului privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, astăzi, 20 noiembrie 2024, pentru înscrierea unităților administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu. 724 de solicitanți s-au înscris în cadrul Programului Iluminat Public 2024.


UPDATE 11 NOIEMBRIE 2024:

AFM organizează sesiune de înscriere a unităților administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş sau municipiu în Programul Iluminat Public 2024, în perioada 20 noiembrie, ora 10:00 – 27 noiembrie 2024, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

Suma alocată acestei sesiuni este de 500.000.000 lei, iar înscrierea se va realiza prin intermediul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de AFM, în limita a 200% din bugetul alocat Programului.

Programul vizează modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu surse LED, completarea sistemului de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED (în situaţiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipaţi cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncţionale), extinderea sistemului de iluminat existent, precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemelor de telegestiune aferente obiectivelor de investiţii.

Sursa: AFM


ȘTIREA INIȚIALĂ 5 NOIEMBRIE 2024:

Ministrul Mediului Mircea Fechet a anunțat că a trimis spre publicare în Monitorul Oficial, Ghidul de finanțare pentru programul Iluminat Public Ecologic. Programul va beneficia de un buget de 500 milioane lei.

Finanțarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

“Avantajul va fi, pe de o parte, că primăriile vor plăti și vor cheltui mai puțini bani cu iluminatul public, iar noi toți vom respira un aer mai curat. Decontăm 100% din Administrația Fondului pentru Mediu aceste cheltuieli. Vom înlocui vechile lămpi de iluminat cu unele moderne, noi, cu tehnologie LED, vom plăti inclusiv sistemele de telegestiune pentru iluminatul stradal și cel pietonal” a declarat ministrul Mircea Fechet

„Ghidul de anul acesta vine și cu noutăți:

  • finanțăm pentru prima oară rețele din extravilanul comunităților, întrucât multe localități s-au extins și până astăzi acele zone nu erau eligibile;
  • a doua noutate este legată de faptul că plătim pentru prima dată stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice, acest lucru însemnând și o economie mai mare de bani, nu doar din consumul mic al lămpilor cu LED, ci și din faptul că vom produce în același timp energie electrică în timpul zilei, pe care o vom consuma noaptea;
  • o a treia noutate se referă la municipiul București, unde am crescut finanțarea tradițională din anii trecuți de la 50 milioane la 60 milioane de lei, însemnând o creștere de aproximativ 20%.

Prin urmare, dragi primari, sper că sunteți pregătiți cu proiectele de finanțare, așteptăm cu nerăbdare să plătim cu aceste proiecte și dacă astăzi ajunge Ghidul în M.O., în 10 zile începând de mâine vom putea să avem primele proiecte depuse. Vă urez mult succes!”, a precizat ministrul Mircea Fechet.

Pot participa în cadrul programului Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) organizate la nivel de comună, oraş sau municipiu astfel:

  • maximum 1.000.000 lei – pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori;
  • maximum 2.000.000 lei – pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori;
  • maximum 3.000.000 lei – pentru oraşe;
  • maximum 50.000.000 lei – pentru municipii de rang 0 – municipiul Bucureşti;
  • maximum 6.000.000 lei – pentru municipii de rang I;
  • maximum 5.000.000 lei – pentru municipii de rang II.

Sursa: Ministerul Mediului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top