UPDATE 20 NOIEMBRIE 2024:
AFIR a închis sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru D R33 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol”, cu trei zile mai devreme datorită interesului deosebit.
Între 19 august și 15 noiembrie 2024, au fost depuse online pe www.afir.ro:
- 44 de solicitări de finanțare
- Valoare totală: 18.052.553 EURO
- Grad de depunere: 153,7% față de suma alocată!
Ce urmează? Experții AFIR verifică eligibilitatea proiectelor și vor publica Raportul de selecție pe site-ul oficial.
Sursa: AFIR
UPDATE 7 AUGUST 2024:
AFIR anunță lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol, activitate finanțată în cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).
Sesiunea se desfășoară în intervalul 19 august 2024, ora 9.00 – 18 noiembrie 2024, ora 16.00.
Alocarea disponibilă pentru acest apel este de 11.744.706 euro disponibilă prin intervenția DR-33 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol”.
Finanțarea acordată prin DR-33 este 100% nerambursabilă și este limitată la 100.000 euro/ an, dar fără să depășească 10% din valoarea producției comercializate în primii cinci ani de la recunoaștere. Sprijinul se acordă sub formă de sumă forfetară, degresiv, plătit în tranșe anuale, pentru o perioadă care nu poate depăși 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut de MADR, acordat în baza unui plan de afaceri.
Pentru mai multe detalii referitoare la sesiunea de primire a proiectelor, puteți accesa: https://www.afir.ro/instrumente/sesiuni/sesiuni-primire-proiecte/
Sursa: AFIR
ȘTIREA INIȚIALĂ 29 IULIE 2024:
AFIR a publicat Ghidul Solicitantului aferente domeniului de intervenție DR 33 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol/ pomicol”.
Finanțare 100% nerambursabilă până la 100.000 euro/an, fără a depăși 10% din valoarea produselor comercializate în primii 5 ani de la recunoaștere! Sprijinul se acordă sub formă de sumă forfetară, degresiv, plătit în tranșe anuale pe o perioadă de maximum 5 ani, în baza unui plan de afaceri.
Grupurile de producători eligibile sunt cele din sectorul agricol și pomicol, constituite și recunoscute conform legislației naționale.
Scop
Creșterea cooperării pe lanțul alimentar cu efecte pozitive în dezvoltarea exploatațiilor și a accesului pe piața a produselor agricole prin intermediul formelor asociative.
Obiective
- Susținerea înființării și funcționarii grupurilor de producători în vederea valorificării produselor membrilor;
- Stimularea înființării grupurilor de producători, în vederea orientării lor către performanță.
Beneficiari
Grupurile de producători din sectorul agricol și pomicol care se încadrează în definiția IMM-urilor și care au fost recunoscute oficial de către autoritatea competentă, iar sprijinul se va limita la primii 5 ani de la recunoaștere.
Sprijin nerambursabil
Valoarea sprijinului va fi de maximum 100.000 euro/an.
Rata sprijinului public nerambursabil acordat va fi de 100% din cuantumul sprijinului şi nu poate să depășească 10% din valoarea producției comercializate în primii cinci ani de la recunoaștere.
Sprijinul se acordă ca procent calculat pe baza producției comercializate anual prin intermediul grupului, cu excepția primului an, când se poate plăti grupului de producători un sprijin calculat pe baza valorii medii anuale a producției comercializate de membrii acestuia, în ultimii trei ani înainte de aderarea la grup.
Sprijinul se va acorda ca procent din producția comercializată prin intermediul grupului astfel:
·Anul I – 10%
·Anul II – 8%
·Anul III – 6%
·Anul IV – 5%
·Anul V – 4%
Ghidul solicitantului & Anexe: afir.ro.