7 obiective de investitii realizate in cadrul Programului National de Constructii de Interes Public sau Social

muncitor.jpg

In perioada 5 – 9 septembrie a.c., Compania Nationala de Investitii, institutie care functioneaza sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a receptionat, la teminarea lucrarilor, 7 obiective de investitii, realizate in cadrul Programului National de Constructii de Interes Public sau Social, lucrari a caror valoare se ridica la aproximativ 8.800.000 de lei.

Una dintre lucrarile receptionate si predate beneficiarului, in valoare de 2.190.599 lei cu TVA, a vizat restaurarea si consolidarea Turnului Clopotnita la Manastirea Dragomirna din satul Dragomirna, comuna Mitocul Dragomirnei, judetul Suceava.

Manastirea Dragomirna, una dintre cele mai importante realizari ale arhitecturii medievale din Moldova, construita la inceputul sec. al XVII-lea, este inscrisa in lista monumentelor istorice din Romania ca ansamblu (sec XVII-XIX), la fel ca si Paraclisul Sf. Nicolae (sec. XVII) aflat in turnul clopotnita.

Turnul clopotnita are parter si doua etaje, la primul etaj aflandu-se Paraclisul Sf. Nicolae, iar la etajul al doilea clopotnita spatioasa, care adaposteste un esafodaj din lemn de stejar care sustine 5 clopote. Clopotul mare (de 1.100 kg) a fost realizat la Moscova cu ingrijirea preacuviosului parinte Paisie Velicicovschi si a fost daruit de Petru Rumiantov maresal al Rusiei din partea armatei cazacesti in anul 1767, drept semn de cainta pentru jefuirea manastirii.

Prin intermediul programului derulat de CNI, s-au realizat lucrarile necesare in vederea asigurarii cerintelor esentiale de calitate in constructii, dintre care amintim consolidarea elementelor de structura, refacerea podului din lemn de stejar de la intrarea in complexul manastirii, restaurarea portii de la intrare si a celor 3 usi de acces, restaurarea elementelor sculptate in piatra care decoreaza portalul de la intrare, inlocuirea pietrelor desprinse sau crapate de pe suprafata zidariei de piatra sau inlocuirea treptelor de piatra ale turnului care prezinta degradari si sparturi. Totodata, s-au realizat lucrari de restaurare ale Paraclisului Sfantului Nicolae (pereti si catapeteasma), lucrari de reparatii la esafodajul de lemn pentru sustinerea clopotelor, precum si lucrari de completari si reparatii ale instalatiei electrice.
Amintim ca restaurarea frescelor Manastirii Dragomirna, realizata printr-un proiect finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, a castigat Premiul Uniunii Europene pentru conservarea patrimoniului cultural – Europa Nostra 2014.

Prin Programul National de Constructii de Interes Public sau Social, au fost receptionate si predate autoritatilor publice locale, inca 6 asezaminte culturale in localitatile Candesti (jud. Botosani), Brezoaele (jud. Dambovita), Tatarani (jud. Dambovita), Hangu (jud. Neamt), Hantesti (jud. Suceava) si Malini (jud. Suceava).

Obiectivele reabilitate si modernizate in urma solicitarilor venite din partea beneficiarilor reprezentau cladiri construite in perioada 1960 – 1970 si prezentau urme vizibile de degradare. Prin intermediul subprogramului Asezaminte culturale din cadrul Programului National de Constructii de Interes Public sau Social, au fost efectuate lucrari de consolidare a acestora, de termoizolare, inlocuire a tamplariei, reabilitare a instalatiilor electrice, termice si sanitare, precum si dotarea cu aparatura multimedia si mobilier astfel incat sa permita derularea activitatilor culturale la nivelul rural intr-un mediu corespunzator. In urma reabilitarii si modernizarii, asezamintele culturale detin atat sali de spectacole cu o capacitate care variaza intre 110 si 250 de locuri, cat si spatii administrative sau spatii in care va fi organizata biblioteca comunala.

Prin realizarea acestor obiective de investitii, se vizeaza punerea in valoare a patrimoniului cultural, arhitectural si istoric al zonei rurale, in vederea unei dezvoltarii durabile, dezvoltarea activitatilor culturale in corelare cu programele de dezvoltare rurala si cresterea participarii locuitorilor (copii, tineri, adulti, varstnici) din mediul rural la activitati culturale.

Programul National de Constructii de Interes Public sau Social este reglementat de Ordonanta 25/2011 privind infiintarea Companiei Nationale de Investitii CNI S.A., cu modificarile si completarile ulterioare, si permite finantarea de obiective de investitii prin 10 subprograme, precum si a altor tipuri de obiective care se aproba prin ordin al ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice. Finantarea acestora se realizeaza in corelare cu alocatiile bugetare, respectiv creditele bugetare sau de angajament disponibile prin bugetul MDRAP pentru Programul National de Constructii de Interes Public sau Social, derulat de CNI in conformitate cu prevederile OG 25/2001 cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top