9.000 de tineri si-au facut ferme cu bani europeni

fermier-credit.jpg

Peste 9.000 de tineri, dintre care aproape 4.000 de femei, au inceput afaceri cu ferme la tara in ultimii patru ani, pentru care au primit fonduri nerambursabile de peste 200 de milioane de euro, potrivit datelor Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Prima sesiune de cereri de proiecte aferenta masurii 112 “Instalarea tinerilor fermieri” a fost deschisa in decembrie 2008. Pana la jumatatea lunii octombrie, APDRP a incheiat contracte pentru instalarea in mediul rural a 9.197 de fermieri cu varsta sub 40 de ani.

Dintre contractele de finantare incheiate, 5.351 de proiecte, cu finantare de la UE de 114,79 milioane de euro, sunt derulate de barbati, iar 3.846 de investitii, finantate cu 85,59 milioane de euro, sunt implementate de femei. Valoarea totala nerambursabila acordata pentru instalarea tinerilor fermieri, pana la jumatatea lunii octombrie, este de 200 de milioane de euro.

Reprezentantii APDRP spun ca in sud-vest-ul tarii au fost facute cele mai multe investitii, cu 1.987 de proiecte contractate, urmat de sud-est, cu 1.522 de proiecte contractate si de vest, cu 1.263 de proiecte contractate. La nivel general, cele mai multe proiecte contractate prevad investitii mixte (culturi vegetale si cresterea animalelor), fiind urmate de cele care vizeaza investitii in culturi de camp.

De asemenea, tinerii fermieri au facut si investitii in horticultura, sectorul vitivinicol, culturi permanente (plantatii pomicole, arbusti fructiferi, pepiniere, vita-de-vie, livezi etc.), lapte si produse lactate, precum si cresterea porcilor, a animalelor ierbivore si a pasarilor de curte.

Tinerii fermieri sunt in continuare interesati sa mearga la tara. Pentru cei 331,8 milioane de euro alocati pana in 2013, au fost dejs depuse 22.491 de cereri de finantare, in valoare de 629,9 milioane de euro.

Sursa: Ziarul de Iasi

2 thoughts on “9.000 de tineri si-au facut ferme cu bani europeni”

 1. balici mihai spune:

  Da, este un program foarte bun
  In primul rand nu se cere cofinantare , nu se cere extras de cont de la banca ca ai 30% banii de cofinantare , nu trebuie sa cheltuiesti tu inainte si apoi sa ti se ramburseze
  In al doilea rand iti da in cont din primul an 60% din valoarea proiectului (din cei maxim 40.000 de euro) , poti sa ii cheltui cum doresti , sa iti cumperi utilaje ,sa iti iei animale de rasa , sa iti construiesti grajduri , sa faci sere , depozite etc , nu iti cere documentatia stufoasa pentru rambursare si justificare a fiecarui leu, numai ca la sfarsitul celor trei ani trebuie sa se vada o crestere de minim 4 UDE , care in mod cert creste ,daca faci aceste minime investitii
  Asa ar trebui sa fie multe fonduri pentru a fi absorbite de romani

 2. Dan spune:

  Inca un articol pe masura 112 care prezinta migratia tinerilor la tara. Masura nu vizeaza “instalarea in mediul rural” ci doar instalarea tinerilor fermieri! Cititi cu atentie ghidul si vedeti ca aceasta masura se aplica pe TOT teritoriul Romaniei!!! Dar nu ma mir atata vreme cat inclusiv ministrii agriculturii, directori de agentii si chiar evaluatori sustin acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.