Start-up Nation de vanzare: Avalansa de oferte pe net, dupa aprobarea unor dosare. 7 intrebari pe care ar trebui sa si le puna un cumparator

Start-up-Nation-de-vanzare.jpg

O serie intreaga de anunturi de vanzare a unor presupuse firme selectate pentru finantare in programul Start-up Nation 2017 au aparute pe site-uri de mica publicitate, mai ales in ultima vreme, dupa ce Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a publicat lista intermediara cu beneficiari acceptati si respinsi. StartupCafe.ro propune o lista (deschisa) de intrebari pe care un antreprenor ar fi bine sa le puna inainte sa cumpere o astfel de afacere.

Numai pe site-ul de mica publicitate Olx erau postate, luni, vreo 15 anunturi in care erau scoase la vanzare firme care ar fi obtinut finantare in programul Start-up Nation 2017.

Cele mai multe oferte de vanzare erau din Cluj-Napoca, cunoscut fiind faptul ca judetul Cluj a fost al doilea, dupa Bucuresti, la numarul de aplicanti. Alte oferte figurau ca fiind din Bucuresti, Pitesti, Oradea, Craiova, Iasi etc.

Presupusii proprietari cer pentru firme intre 4.000 de euro si 31.000 de euro, in conditiile in care cumparatorul poate primi de la stat un ajutor nerambursabil de maximum 44.000 de euro. Asta daca chiar sunt reale firmele din spatele anunturilor.

Din analiza realizata de StartupCafe.ro asupra legislatiei si din discutiile pe care le-am avut inclusiv cu oficiali implicati in derularea programului, firmele selectate pot fi vandute, insa cumparatorul ar fi bine sa-si puna cateva intrebari inainte sa scoata din buzunar mii sau zeci de mii de euro.

Este adevarat ca, potrivit acordului de finantare, beneficiarul ”este obligat sa nu instraineze si sa nu schimbe destinatia bunurilor achizitionate prin Program, sa le mentina in stare de functionare si sa le pastreze in proprietatea societatii pe intreaga perioada de monitorizare a programului, respectiv 3 ani, incepand cu anul urmator finalizarii implementarii. in caz contrar, se va propune demararea procedurilor de recuperare a alocatiei financiare nerambursabile, impreuna cu dobanzile aferente”.

Numai ca, in cadrul programului Start-up Nation 2017, beneficiarii NU sunt antreprenorii ca persoane fizice, ci firmele, deci personele juridice.

”Pot beneficia de prevederile Programului societatile (microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii)…” – se arata in schema de minimis.

Prin urmare, firma selectata in program nu va putea vinde echipamentele pe care le-a achizitionat cu banii de la Start-up Nation, dar firma ca atare ar putea fi vanduta catre alti antreprenori, cu tot cu bunurile cumparate, care raman in proprietatea societatii.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top