Peste 9.500 de producatori s-au inscris in programul de tomate; rezultatele se vor vedea in balanta comerciala a acestui produs

rosii-gradina-2.jpg

Peste 9.500 de producatori s-au inscris in acest an in programul de tomate lansat de Ministerul Agriculturii, iar rezultatele se vor vedea in timp si in balanta comerciala a acestui produs, a declarat, luni, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, la o dezbatere pe teme agricole.

“Nu ne asteptam la un rezultat atat de bun, dar pentru ca multi producatori de legume au vazut ca au primit banii in primul ciclu au creat spatii noi si asteptam ca in lunile urmatoare sa vedem tomatele pe piata. Programul are doua etape legate de ciclul de productie, primul s-a incheiat si 4.378 de producatori care s-au inscris in program au cultivat, au produs, au vandut, au desfiintat cultura si au incasat si banii in momentul in care au putut aduce la minister deconturile pentru cantitatea de 2.000 de kilograme pe care trebuia obligatoriu sa o vanda ca sa beneficieze de subventii. Ciclul II inseamna producerea de tomate in perioada octombrie, noiembrie si decembrie si in acest ciclu s-au inscris si au plantat si acum valorifica produsele mai mult de 4.000 de legumicultori. O parte au vandut cantitatea de 2.000 de kilograme, iar 33 de producatori au depus deja deconturile, urmand ca si ceilalti sa o faca ca sa isi ia banii”, a precizat Daea.

Acesta a explicat ca programul de tomate s-a constituit foarte greu, “chiar mult prea greu stiind ca in tara ai specialisti in domeniu”, insa multi dintre acestia “erau in afara realitatii”.

“Una vorbeai cu ei cand stabileai programul si alta se realiza in spate, pentru ca oboseala hartiei si a analizelor fara un rezultat practic, din nefericire, pe multi i-au scos in afara realitatii. Concret, nu ma asteptam ca unii specialisti, nu toti, sa nu aiba incredere in acest program si in discutiile pe care le-am avut cautau tot felul de explicatii tehnice, dar care erau de fapt teoretice, si de aceea a fost plecatul meu in plina iarna la legumicultori, pentru a implementa acest program. Este regretul profesiei mele, pentru ca stiam ca sunt specialisti in tara, dar nu toti se legau de viata practica”, a spus ministrul.

In opinia acestuia, producatorii care s-au inscris in program nu au primit niciun leu inainte, “au fost determinati doar cu entuziasm” si cu garantia ca vor avea sprijinul financiar prevazut daca vor realiza productia si o vor valorifica.

“Acesti oameni care s-au inscris in program au fost determinati doar cu entuziasm. Nu le-am dat nimic, nu au primit niciun leu, doar garantia ca le vom da banii la timp daca vor realiza acea productie si o vor valorifica. Lucru care s-a si intamplat. La anul sigur vor fi mai multi si se va vedea in timp si in balanta comerciala a acestui produs”, a precizat seful MADR.

Intrebat de ce pretul rosiilor era, la Indagra, de 15 lei pe kilogram, in conditiile in care programul a fost un succes, Daea a mentionat ca preturile difera de la o zona la alta, adaugand ca spera ca producatorul sa il inteleaga pe consumator si sa nu creasca preturile in mod artificial.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.