
Domeniile in care se pot depune proiecte sunt: transporturi, tehnologia informatiei si comunicatiilor, mediu, dezvoltare economica si sociala. Acest apel se adreseaza atat proiectelor care presupun realizarea de studii si strategii, schimburi de experienta, consolidarea parteneriatelor, organizarea de evenimente etc., cat si proiectelor care presupun investitii.
Pentru proiectele de investitii, durata de implementare este de maximum 30 luni de la semnarea contractului de finantare, iar sprijinul financiar nerambursabil solicitat trebuie sa se incadreze intre 500.000 euro si 8.000.000 euro, in functie de domeniul pentru care se depune proiectul. De exemplu, in domeniul mediului proiectele trebuie sa se incadreze intre 500.000 euro si 6.000.000 euro.
Pentru celelalte proiecte, durata de implementare nu trebuie sa depaseasca 18 luni de la data semnarii contractului de finantare, iar sprijinul financiar nerambursabil solicitat trebuie sa se incadreze intre 250.000 euro si 1.500.000 euro. Exceptie fac proiectele din categoria people-to-people, a caror durata nu trebuie sa depaseasca 12 luni de la data semnarii contractului, iar suma nerambursabila solicitata trebuie sa se incadreze intre 30.000 euro si 250.000 euro.
Din bugetul total al unui proiect, Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR) va finanta peste 84% din totalul costurilor considerate eligible, iar bugetul de stat al fiecareia dintre cele doua state partenere in program va contribui cu 13% pentru institutiile publice si pentru ONG-uri. Diferenta de pana la 100% va fi acoperita de catre partenerii din proiect, din contributie proprie.
Pentru ca proiectele sa fie luate in considerare, acestea trebuie, in primul rand, sa aiba impact transfrontalier, adica sa respecte cel putin doua din urmatoarele conditii: sa fie dezvoltat in comun de toti partenerii din proiect, partenerii sa contribuie la realizarea si implementarea proiectului cu resurse umane comune, sa asigure implementarea proiectului in comun si sa puna in comun resursele financiare. Un alt aspect care trebuie avut in vedere este numarul de parteneri: intr-un proiect numarul maxim al acestora este de 5, inclusiv liderul de proiect.
Pentru acest apel pot depune proiecte autoritatile publice locale, regionale sau centrale, ONG-urile, institutii de invatamant si cercetare.
Proiectele trebuie depuse la Biroul Regional de Cooperare Transfrontaliera Calarasi, unde se afla si Secretariatul Tehnic Comun al Programului Romania-Bulgaria.
Pentru intrebari suplimentare va rugam sa va adresati la adresa de email [email protected]
Proiecte depuse la primul apel
51 de proiecte au fost depuse la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontaliera de la Calarasi (in cadrul caruia se afla Secretariatul Tehnic Comun al Programului) pentru a fi evaluate in vederea finantarii din cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013. Acest apel de proiecte s-a derulat in perioada 9 iulie – 30 septembrie 2008.
Dintre proiectele depuse, 5 sunt in domeniul accesibilitatii, 10 in domeniul mediului si 36 in domeniul dezvoltarii economice si sociale.
Apelul s-a adresat exclusiv proiectelor care nu necesita investitii, respectiv propun realizarea de studii si strategii, schimburi de experienta, organizarea de evenimente etc. Toate proiectele trebuie sa fie comune, respectiv sa aiba cel putin cate un partener roman si unul bulgar.
Suma maxima acceptata ca finantare pentru un proiect in cadrul acestui prim apel a fost de 1,5 milioane euro.
Pentru aceasta licitatie au avut posibilitatea de a depune proiecte autoritatile publice locale, regionale sau centrale, organizatiile guvernamentale, universitatile si institutele de cercetare.
Incepand cu luna in curs se va derula activitatea de evaluare a proiectelor in vederea selectarii celor care urmeaza sa fie finantate.