Agricultorii din Moldova sunt cu ochii pe banii UE

Agricultorii din judetele Moldovei si-au facut planuri pentru a atrage bani europeni cu care sa-si dezvolte fermele. 137 de societati comerciale si consilii locale din intreg judetul au depus deja studii de fezabilitate la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi (DADR).

Cu bani europeni, agricultorii ieseni vor sa ridice ferme de oi, taurine si pui, sere pentru legume si fructe, o fabrica de bioetanol sau unitati mecanizate de procesare a laptelui.

La Vaslui nu a fost intocmita o baza de date cu posibilii beneficiari ai fondurilor nerambursabile. In schimb, specialistii de la DADR Vaslui merg cu caravana in comunele judetului pentru a-i informa pe locuitori despre oportunitatile de finantare pe care le vor avea la dispozitie in urmatoarele luni. La Bacau, oficialii de la DADR au testat intentiile fermierilor si au ajuns la concluzia ca nu vor putea face fata numarului mare de cereri cu care se vor confrunta. In judet sunt 20.000 de intentii. Cateva zeci de asociatii agricole din Neamt au intocmit o parte din documentatii, iar alte 200 de societati si consilii locale sunt in asteptarea banilor nerambursabili.

Majoritatea primariilor din Iasi au depus proiecte pentru a face drumuri, aductiuni de gaz, pentru a restaura monumente istorice sau pentru a ridica biserici.

De asemenea, multe consilii locale sunt dispuse sa investeasca in exploatarea energiei eoliene si in gropi de gunoi ecologice. La Vaslui primarii vor sa atraga bani pentru a dezvolta transportul in comun si pentru a achizitiona utilaje de deszapezire, in timp ce la Neamt exista un interes ridicat pentru producerea biodieselului, a bioetanolului si a biogazului.

Sursa: Agra.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.