Niciun beneficiar de fonduri Sapard din Harghita nu va pierde bani

Harghita, SAPARD, investitii, beneficiari, proiecte, finantare

Prefectul Harghitei, Constantin Strujan, a declarat ca aceasta chestiune a fost analizata de conducerea Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) si s-a ajuns la concluzia ca beneficiarii de fonduri Sapard din judet au depus la timp cererile de plata pentru investitiile realizate si nu vor fi probleme cu recuperarea banilor.

Datele OJPDRP Harghita arata ca doar doi beneficiarii privati mai trebuie sa depuna cererile de plata, pana la 30 octombrie, iar primariile din judet au depus deja toate solicitarile, chiar daca termenul limita expira la 6 noiembrie.

“Nu vor fi probleme cu pierderea banilor. Investitiile sunt finalizate in totalitate si, spre deosebire de alte judete, beneficiarii de fonduri Sapard isi vor primi banii”, a explicat Constantin Strujan.

In judetul Harghita, au fost depuse 125 de proiecte de finantare din fondurile comunitare ale Sapard, alte 24 de proiecte fiind finantate din banii Guvernului Romaniei.

Directorul coordonator adjunct al Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Harghita, dr. Ioan Hirb, a precizat ca in judet s-au facut investitii in diverse domenii, cu ajutorul fondurilor Sapard.

Astfel, au fost construite 68 de pensiuni agroturistice si s-au alocat fonduri si pentru procesarea produselor agricole, pentru mestesugarit si apicultura. Cu bani de la Uniunea Europeana s-au construit fabrici de prelucrarea laptelui si de mezeluri, unele firme deruland chiar si doua proiecte Sapard.

De asemenea, s-au facut investitii in infrastructura rurala si in exploatatii agricole, dar si in reabilitarea drumurilor forestiere.

Dr. Ioan Hirb a dat ca exemplu cinci ferme model, infiintate in zona Odorhei, care au o capacitate de 100 de vaci, fiecare. Harghitenii sunt extrem de interesati si de fondurile alocate in cadrul Programului Fondului European de Dezvoltare Rurala, care a intrat in vigoare in martie 2008.

Potrivit sursei citate exista 78 de proiecte selectate si aprobate, aflat in diferite faze de executie. Este vorba de investitii in infrastructura, de modernizarea exploatatiilor agricole, servicii in mediul rural sau turism si agroturism.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.