Lansarea schemelor de ajutor de stat amanata

Intreprinderile mici si mijlocii mai au de asteptat cateva saptamani bune pana cand vor putea beneficia de schemele de ajutor de stat acordate prin programul de competitivitate.

Finantele sustin ca proiectele sunt finalizate si ca ele asteapta doar avizul Consiliului Concurentei pentru a fi trimise mai departe, la Bruxelles. De cealalta parte, Consiliul Concurentei spune ca nu a primit inca toate documentele si ca, oriunde s-ar afla, acestea necesita timp si efort. La mijloc sunt investitorii, interesati sa produca energii regenerabile sau sa-si modernizeze liniile de productie sau de distributie de electricitate si gaze naturale.

2008, anul investitiilor in energie, asa cum a fost denumit de Ministerul Economiei si Finantelor, pare sa fie, mai degraba, anul primirii avizelor si aprobarilor pentru a investi in energie.

Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat orizontal pentru dezvoltarea regionala durabila si reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Este prima si, din pacate, singura schema coordonata prin programul operational de competitivitate aflata intr-un stadiu avansat. Celelalte sunt fie inca in procesul de elaborare, fie in dezbatere publica, in curs de avizare la Consiliul Concurentei sau undeva intre aceste etape. Schema de ajutor de stat destinata cresterii eficientei energetice este, potrivit Concurentei la MEF, in curs de elaborare.

Odata cu aprobarea ei, schema va putea fi aplicata numai prin respectarea principiul dualitatii. „In momentul cand vom avea un asemenea proiect cu un profit important pentru operatori, din profitul realizat el trebuie sa returneze o parte din fondurile de la UE”, a declarat directorul general al ACIS, Razvan Cotovelea.

O schema de ajutor de stat mult asteptata este si cea de sprijin pentru modernizarea sau realizarea de noi capacitati de producere a energiei prin valorificarea resurselor regenerabile.

Potrivit oficialilor, exista o hotarare de guvern in dezbatere publica. „Dupa aceasta perioada obligatorie, trebuie aprobata de Guvern, publicata in monitorul oficial dupa care devine element de lucru pt fiecare beneficiar”, afirma directorul ACIS.

Sursa: The Money Channel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top