70% din fermierii romani nu pot primi fonduri europene

Aproape 70 la suta dintre fermierii romani nu pot primi plati directe din fondurile europene, din cauza dimensiunilor mici ale proprietatilor agricole si faramitarii excesive a acestora.

Pentru a beneficia de banii europeni, suprafata agricola eligibila trebuie sa fie de cel putin un hectar, iar a parcelei minime agricole in cadrul exploatatiei de 0,3 hectare. La ora actuala numarul total al gospodariilor taranesti este de circa 4,5 milioane, din care aproximativ 3 milioane de proprietati au suprafete mai mici de un hectar, conform estimarilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In aceste conditii, subventiile primite de la Uniunea Europeana in 2007, in valoare totala de 440 milioane euro, vor fi impartite numai intre cei aproximativ 1,5 milioane de fermieri care au in proprietate sau arenda peste un hectar de teren agricol, in functie de suprafata detinuta. Sprijinul financiar acordat de UE este de 50 de euro/ hectar, pentru suprafetele de teren agricol inscrise in Registrul Fermelor.

Constituirea in asociatii agricole poate reprezenta o solutie atat pentru absorbtia mai rapida a fondurilor europene, cat si pentru modernizarea fermelor romanesti, astfel incat acestea sa atinga un nivel european de dezvoltare. Tendinta agriculturii moderne practicate in ultimii ani in tarile membre UE este de a reduce numarul de ferme de dimensiuni mici si de a creste productivitatea exploatatiilor agricole, in care un numar mai mic de fermieri cultiva suprafete mai mari.

Potrivit datelor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, pana la data 25 iunie, fermierii romani au depus 1,245 milioane de cereri pentru platile directe de la UE, pentru o suprafata de 9,8 milioane hectare, in crestere de 12 la suta fata de suprafata de referinta.

Sursa: Rompres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.