Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Ne-am propus să aducem laolaltă organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii pentru a crea impactul colectiv necesar pentru a transforma Capitala într-un oraș în care locuitorii duc o viață sănătoasă și se simt bine, iar companiile prosperă fără să fie expuse unor riscuri legate de mediu.
De ce e nevoie de impact colectiv? Starea mediului din București a ajuns la nivelul de urgență maximă, aceasta este concluzia cheie care reiese din Raportul de Cercetare privind Starea Mediului în București, realizat de profesorul Cristian Iojă la cererea FCB. Nicio organizație, companie sau instituție, oricât ar fi de puternică sau inovatoare, nu poate spera să obțină un impact semnificativ de una singură.
Ne propunem să creștem o platformă incluzivă, în care cei responsabili – politicieni, administrație, activiști și specialiști din societatea civilă, din mediul academic și din companii, firme, cetățeni – acționează coordonat pentru a rezolva problemele complexe de mediu care intoxică Bucureștiul.
Căutăm proiecte interesate să fie parte dintr-un proces colaborativ în cadrul Platformei de mediu, inițiative care construiesc un dialog cu instituțiile publice pentru a acționa acolo unde este nevoie strategic conform datelor din Raportul de Cercetare. Ne interesează ca proiectele finanțate în cadrul platformei să fie scalate de administrația publică, să nu se rezume doar la o intervenție locală.
Prezenta rundă de finanțare are o valoare totală de 500.000 lei și își propune să finanțeze între trei și cinci proiecte: un proiect de maximum 250.000 de lei din Aria I – Zone naturale urbane, și între două și patru proiecte din Aria II -Spații verzi pentru comunități de cartier, în valoare totală de 250.000 de lei. Proiectele selectate pot fi susținute cu bugete suplimentare pentru o perioadă de trei ani. Ele vor fi evaluate integral la finalul fiecărui an de implementare, iar în baza rezultatelor obținute și a capacității Platformei de mediu pentru București de a atrage fonduri, se va negocia și semna următoarea etapă de finanțare.
De AICI puteți descărca Ghidul Aplicantului și materialele auxiliare.