Inca nu se cunoaste banca depozitara a fondurilor europene pentru agricultura

Banca depozitara a fondurilor europene pentru agricultura inca nu se cunoaste, intrucat contestatia depusa in luna august de Raiffeisen Bank referitoare la licitatia organizata de Ministerul Agriculturii pentru selectarea depozitarului fondurilor europene destinate agriculturii nu a fost inca solutionata de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor.

Ministerul Agriculturii asteapta un raspuns din partea CNSC pentru a putea semna contractul cu banca selectata in urma licitatiei, in cazul in care acesta va fi unul favorabil, sau, in caz contrar, pentru a relua licitatia de selectie a bancii. BCR a fost banca declarata castigatoare in urma licitatiei pentru depozitarea fondurilor europene.

CE nu a obligat Romania sa organizeze o licitatie, dar pentru evitarea anumitor probleme legate de transparenta procesului, conducerea MADR a decis acest lucru. La inceputul lunii iunie, un numar de patru banci, respectiv Raiffeisen Bank, Banca Carpatica, BCR si Bancpost, au depus ofertele pentru licitatia privind selectia unei banci care va gestiona fondurile europene.

Ulterior, licitatia a fost suspendata intrucat, dupa deschiderea ofertelor, Ministerul Agriculturii a aflat de o contestatie depusa de BRD, care a fost respinsa de CNSC in data de 31 iulie. Dupa transmiterea rezultatului licitatiei tuturor bancilor, prin care BCR era anuntata castigatoarea licitatiei, Raiffeisen a depus contestatie pe acelasi motiv ca in cazul primei contestatii depuse de BRD, si anume cerinta obligatorie legata de standardele de calitate, care a fost indeplinita doar de BCR, Banca Carpatica si Bancpost.

Reprezentantii Raiffeisen au declarat recent ca au contestat pe de o parte descalificarea ofertei, dar si faptul ca oferta BCR nu a indeplinit partea tehnica din caietul de licitatie.

MADR trebuie sa comunice CE contul in care vor fi trimisi banii care vor veni din cele doua fonduri – Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).

Cele doua fonduri ale Uniunii Europene, FEGA si FEADR, sunt destinate finantarii sectorului agricol si pentru dezvoltare rurala. Sumele care vor veni in acest an prin cele doua fonduri se ridica la aproape 560 de milioane euro, din care 250 de milioane euro din FEGA, iar restul pentru dezvoltare rurala. Cei 560 de milioane euro reprezinta circa 4 la suta din totalul sumelor care vor fi alocate de UE domeniului agriculturii din Romania, in perioada 2007-2013, de aproximativ 13 miliarde euro.

Sursa: SmartFinancial.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top