Seceta a costat 120 miliarde lei

Pana in prezent, peste 400 de producatori agricoli din judetul Iasi au beneficiat de sumele acordate de la bugetul de stat pentru a acoperi daunele cauzate de seceta din aceasta vara.

Acestia au beneficiat de peste o suta de miliarde lei, bani acordati in doua transe primelor dosare inscrise la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi. Reprezentantii DADR au afirmat ca, prin cea de-a treia transa, la inceputul lunii decembrie, vor fi acordate despagubiri in valoare de 20 miliarde lei (2 milioane RON) si este posibil ca fermierii sa beneficieze si de o a patra transa de despagubiri, in functie de numarul solicitarilor.

Astfel, pana la sfarsitul anului, despagubirile acordate producatorilor agricoli afectati de seceta vor insuma o suma de aproximativ 120 miliarde lei (12 milioane RON) pentru o suprafata totala de 19.700 de hectare. Doar agricultorii care au incheiate polite de asigurare cu o societate de profil, pentru culturile detinute, vor primi despagubiri.

In judetul Iasi, 8.200 hectare de porumb si 8.400 hectare de floarea soarelui au fost asigurate in 2007. Valoarea despagubirilor acordate pentru culturile de porumb este de 7,5 milioane lei la hectar si sapte milioane lei pentru un hectar de floarea-soarelui. Fermierii ieseni care au fost afectati de seceta isi mai pot depune dosarele pana la sfarsitul lunii noiembrie. La sfarsitul acestei perioade, reprezentantii Directei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR Iasi) trebuie sa depuna, la Ministerul Agriculturii, situatia centralizata a celor care au dreptul la despagubiri.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.