UPDATE 9 OCTOMBRIE 2024:
„Astăzi am extins programul „Creditul fermierului” unde acoperim partea de dobândă ce reprezintă ROBOR pe 3 luni. Acum, de fapt, permitem și plata datoriilor restante către furnizori sau distribuitori de materii prime, inputuri, precum și pentru culturi agricole calamitate.
De asemenea, am majorat și bugetul schemei cu 400 de milioane de lei, la un total de peste 1,85 miliarde lei” a declarat premierul Marcel Ciolacu.
UPDATE 21 IUNIE 2024:
Se prelungește schema de ajutor de stat prin prorogarea termenului de încheiere a acordurilor de finanțare până la 31 decembrie 2024 și a termenului de plată a grantului până la 31 decembrie 2030. Bugetul schemei de ajutor de stat se majorează cu 646 milioane lei (de la 815,5 milioane lei, la maximum 1.461,5 milioane lei).
Sursa: MADR
ȘTIREA INIȚIALĂ 15 IANUARIE 2024:
Fermierii din România vor putea beneficia de granturi de la stat de maximum 280.000 de euro fiecare, pentru acoperirea dobânzii la credite bancare, printr-o schemă de ajutor propusă, vineri, de Ministerul Agriculturii, printr-un proiect de ordonanță de urgență.
Schema de ajutor de stat Creditul Fermierului, inițiată în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, prevede un buget total de 815,5 milioane lei (164,1 milioane euro), din care se estimează că 3.500 de fermieri din România vor primi sprijin pentru capital de lucru.
Se propune un ajutor de stat sub formă de grant care acoperă componenta de dobândă reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 luni.
Ajutorul nu poate depăși echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar.
Beneficiarii vor fi operatori economici care își desfășoară activitatea în sectorul producției agricole primare.
Instituțiile de credite înscrise în program vor acorda beneficiarilor, în conformitate cu normele proprii de creditare în vigoare, credite non-revolving pentru finanțarea capitalului de lucru, pe o perioadă maxim de 60 de luni, fără posibilitate de prelungire.
Rata dobânzii este rata dobânzii formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 1,95% pe an.
Rata dobânzii se suportă astfel:
– partea reprezentând ROBOR la 3 luni de către bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
– marja de maximum 1,95% pe an de către beneficiarul creditului.
Mai multe detalii: startupcafe.ro