Nemultumiri si aproape o mie de contestatii, din 2.376 de proiecte inscrise in concurs. Asa se poate rezuma editia de anul acesta a programului „Cercetare de excelenta”, program administrat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare stiintifica (ANCS), prin care se finanteaza proiectele de cercetare-dezvoltare din Romania. Faptul ca neregulile concursului au fost numeroase o dovedeste si un raport intocmit de Asociatia Ad-Astra a cercetatorilor romani. Ad-Astra vorbeste despre tratamentul preferential ori discriminatoriu acordat unor proiecte, despre neglijente in administrarea competitiei, despre nerespectarea regulamentului de concurs, despre calitatea slaba a corpului de evaluatori si despre conflicte de interes.
429.000 euro poate primi un director de proiect care si-a inscris proiectul la competitia CEEX 2006, modulul 1 – proiecte de cercetare-dezvoltare complexa. Date fiind sumele impresionante pe care le primesc echipele castigatoare, e usor de inteles de ce s-au inscris in concurs 2.376 de proiecte. Dupa publicarea de catre ANCS a rezultatelor preliminare, s-au depus contestatii pentru nu mai putin de 917 proiecte, adica aproape 40% din directorii de proiecte au considerat ca au fost dezavantajati in procesul de evaluare. Daca cele peste 2.000 de proiecte au fost evaluate intr-o perioada extrem de lunga, decalandu-se astfel intreg calendarul competitional, contestatiile au fost rezolvate, surprinzator, in numai patru zile.
„Presupunand ca in cele patru zile, cat a durat analiza contestatiilor, s-a lucrat 10 ore pe zi, fara pauza, rezulta ca s-a rezolvat cate o contestatie la mai putin de 3 minute, ceea ce sugereaza tratarea superficiala a contestatiilor”, se precizeaza in raportul Ad-Astra. Secretarul de stat si presedintele ANCS, Anton Anton, a negat ca proiectele pentru care s-au depus contestatii ar fi fost evaluate sumar. „Nu evaluarea propriu-zisa dureaza, dureaza conversatia, dureaza trasul de maneca”, a spus Anton, care a lasat sa se inteleaga ca vina pentru toate decalajele o poarta evaluatorii. „In ultima zi de evaluare, potrivit calendarului initial, mai aveam inca 1.070 de proiecte neevaluate, pentru ca au fost evaluatori care au somat 2-3 luni, care nici n-au deschis proiectele si care, la sfarsit, mi-au zis ca nu mai au timp. Ii voi exclude pe evaluatorii cu probleme din baza de date”.
Unii dintre evaluatori sunt acuzati si ca fac jocuri de interese, „ca sa iasa cine trebuie”, ca s-au inscris in baza de evaluatori doar ca sa-si treaca aceasta calitate la CV, ca sunt lipsiti de profesionalism, ca au dat punctaje foarte mici sau foarte mari fara sa-si argumenteze pozitia, ca sunt inculti si agramati si, mai presus de orice, ca nu sunt in masura sa evalueze proiecte de mare complexitate, de vreme ce nu dovedesc, la randul lor, activitate de cercetare care sa se traduca prin publicarea de articole ISI.
Luandu-i la puricat pe cei 3.755 de experti, evaluatori in cadrul CEEX 2006, Ad-Astra a aratat ca doar 47% au publicat cel putin un articol ISI in perioada 2001-2005 si ca numai 24% din ei au publicat cel putin cinci articole in aceeasi perioada. La intrebarea „De ce nu recurgem atunci la evaluatori straini, ca sa evitam toate aceste probleme?”, secretarul de stat „a spulberat” un mit: „Noi am scris evaluatorilor straini, dar am primit extrem de putine raspunsuri. In plus, textele cu evaluatorii straini, altruisti, care fac totul pentru noi, sunt niste minciuni! Au fost unii care au cerut si 10.000 de euro ca sa evalueze niste proiecte”. Aceasta in conditiile in care, in competitia CEEX 2006, evaluatorii au primit 1.000.000 lei vechi de proiect.
Directorii de proiecte prezenti la o masa-rotunda organizata de Ad-Astra au semnalat si alte probleme: ca n-au primit in timp util fisele de evaluare a proiectelor si n-au putut face contestatii, ca pentru anumite proiecte nu au fost alesi evaluatori in mod aleator, de catre computer, ci au fost numite persoane care nu se afla in baza de date a evaluatorilor, ca sunt cazuri in care un director de proiect a primit spre finantare mai multe proiecte. Potrivit raportului Ad-Astra, „au fost identificati 45 de directori avand cate 2 proiecte acceptate spre finantare, 2 directori cu cate 3 proiecte acceptate si 1 director cu 4 proiecte acceptate. In competitiile similare din tari occidentale nu se accepta mai mult de un proiect de persoana”.